Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Da li ste znali? Šest sjajnih izuma iza kojih stoje žene
 
 

Šest sjajnih izuma iza kojih stoje žene

Kada je reč o izumima koji su obeležii i promenili istoriju, često nam najpre na pamet padaju Nikola Tesla, Tomas Edison, Leonardo Da Vinči i Alber Nobel.


 

Međutim, mnogi zaboravljaju da su i žene svojim radom obeležile istoriju, i to izumima bez kojih ne možete ni zamisliti život. Izdvajamo šest takvih izuma:

 

Brisači na automobilu

Meri Anderson se 1903. godine setila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipku sa gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu dana kasnije. Iako je njena ideja tek dosta kasnije ušla u serijsku proizvodnju, danas ne možemo zamisliti auto bez ovog važnog izuma.

 

Monopol

Elizabet Megi je odgovorna za ovu najpopularniju društvenu igru. Originalan naziv je "Zemljoposednik", a osmislila je i patentirala 1903. godine. Iako je današnja namena druženje sa prijateljima i porodicom, ona je ovu igru osmislila kako bi predstavila tragičan efekat koji donosi pohlepa i grabljivost.

 

Solarno grejanje

Mađarica Marija Telkes je odgovorna za prvi sistem grejanja na solarnu energiju. U Ameriku se preselila 1925. godine i zaposlila na projektu koji se bavi isključivo ovom problematikom. Tek 1940.godine je razvila i učinila dostupnim prvi solarni sistem grejanja domaćinstva, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspešna žena – arhitekta Elenor Rajmond.

 

Pivo

Iako se sa sigurnošću ne može tvrditi ko je zaista prvi proizveo pivo, podaci raznih istraživanja kažu da su to bile žene. Pre 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva.

Bila je to veština koju su radile isključivo pripadnice lepšeg pola. Pivo se tada smatralo božjim darom, a ostalo je jedno od najpopularnijih pića i dašnjice.

 

Požarne stepenice

Prve požarne stepenice koje se nalaze spolja na zgradi i služe isključivo u slučaju opasnosti da bi olakšale evakuaciju, 1897.godine izumela je Ana Konli. Njenu ideju prihvatile su brojne arhitekte, a ova ideja održala se i do današnjih dana.

 

Pancir

Zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancirka, izumela je žena i njeno ime je Sefani Kvolek. Izum je patentirala 1966.godine. Međutim ovo nije njen jedini izum. U bogatoj karijeri, dugoj 40 godina, ona je patentirala više od 40 različitih izuma i uvršćena je u Investitors hal of Fem.

Izvor: Ženski kutak.rs

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži