Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Igrice Znate li koliko je brz internet koji koristi NASA?
 
 

Znate li koliko je brz internet koji koristi NASA?

U pitanju je 1.000 puta brža konekcija od bilo koje današnje konekcije koja je "kućni standard". Međutim, za Nasu je to ipak i dalje presporo.

 
Kada je Patrik Pičet iz Googlea rekao da će tehnološki gigant uskoro korisnicima u SAD obezbediti internet konekciju od 10 gigabita po sekundi, činilo se kao da će naučna fantastika postati stvarnost. U pitanju je 1.000 puta brža konekcija od bilo koje današnje konekcije koja je “kućni standard”, međutim, za Nasu je to ipak i dalje presporo, piše Wired.

dok svi mi šaljemo podatke širom javnog Interneta, svemirska agencija koristi posebnu mrežu nazvanu ESnet – Energy Science Network.

U pitanju je privatna mreža koja je uspela da ostvari transfere podataka sa jednog kraja SAD na drugi brzinom od 91 gigabita po sekundi – u pitanju je najbrži transfer te vrste ikada zabeležen.


NASA ove brzine neće uvesti u naše domove, već ovu super brzu tehnologiju koristi da istražuje sledeći talas kompjuterskih aplikacija.


ESnet, koji vodi Ministarstvo energije SAD, je važan alat za istraživače koji se suočavaju sa velikim količinama podataka koje generišu projekti kao što je Veliki Hadronski sudarač ili mapiranje ljudskog genoma.

Umesto da šalju hard diskove putem pošte napred i nazad, oni mogu podatke da prenose ovom ultra-brzom mrežom.


- Naša vizija sveta odnosi se na to da naučna otkrića ne bi trebalo da budu ograničena geografijom - izjavio je direktor ESneta Gregori Bel.

 

Izvor:Telegraf