Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Igrice Ovo će biti najmoćniji računar na svetu!
 
 

Ovo će biti najmoćniji računar na svetu!

Čuvena američka kompanija HP predstavila je uređaj koji je spoj servera, radne stanice, računara i telefona. On će moći da procesuira neverovatnu količinu podataka ogromnom brzinom, a pri tom će trošiti osam puta manje energije u odnosu na postojeće servere.

Najnoviji izum kompanije HP, “The Machine”, mogao bi da donese revoluciju u svet računara. Prema rečima HP-a, “The Machine” nije server, radna stanica, računar ili telefon, već spoj svih ovih stvari. Dizajniran je tako da procesuira ogromnu količinu podataka.

Ovo će dobro doći za novi koncept mreže pod nazivom “Internet of Things”, koja predstavlja budućnost u kojoj će se veliki broj predmeta i gedžeta povezivati na internet. Kako bi savladao ogroman protok informacija, ovaj uređaj koristi specijalno dizajnirana jezgra. On takođe koristi novu “silicon photonics” tehnologiju, koja umesto dosadašnjih bakarnih žica, podatke šalje putem fotona (čestica svetlosti), što značajno ubrzava celokupan sistem i smanjuje potrošnju.

“The Machine” takođe koristi nešto što se zove “memristors” (pompornik), koji za razliku od klasičnih otpornika mogu da čuvaju informacije čak i kada ostanu bez napajanja.

Kao rezultat svega ovoga dobija se šest puta moćniji uređaj u odnosu na postojeće servere, kojima je potrebno osam puta manje energije. Prema rečima kompanije HP, “The Machine” može da procesuira 160 petabajta podataka u roku od 250 nanosekundi. Što je još bitnije, ovaj uređaj nije namenjen samo za superkompjutere, već i za mnogo manje stvari kao što su smartfoni i laptopovi.

Tehnološki direktor, Martin Fink, objasnio je da ukoliko bi se ova tehnologija još smanjila, pametni telefoni bi mogli da se proizvode sa 100 terabajta memorije, što zvuči neverovatno.

HP predviđa različitu upotrebu ove tehnologije, od biznisa do medicine. Na primer, doktori bi bili u mogućnosti da upoređuju simptome ili DNK pacijenata širom sveta neverovatno brzo i bez ugrožavanja privatnosti.

Iako je ovo zaista neverovatan napredak na polju tehnologije, kompanija HP ne očekuje da će pre 2015. godine imati prvi kompletno napravljen “The Machine” uređaj. Njegovo pojavljivanje u komercijalne svrhe neće biti pre 2018. godine.

 


izvor:Telegraf