Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Ženski kutak O čemu trudnice leti treba da vode računa
 
 

O čemu trudnice leti treba da vode računa

trudnicaEvo nekoliko pravila koja trudnice treba da poštuju u toplim letnjim danima.

Izbegavajte izlazak direktno na sunce, posebno u periodu između 10 i 17 časova. Ukoliko tada izlazite, obucite odeću dugih rukava i nogavica, od tankog materijala, najbolje od pamuka. Sunčanje stomaka nije zdravo u tom dobu dana zbog mogućeg pucanja kapilara na koži.

Ako osetite vrtoglavicu, mučninu ili umor, odmah idite u zatvoreni prostor ili debelu hladovinu.

Pijte dovoljno tečnosti i uvek imajte uz sebe flašicu sa vodom. Izbegavajte velike količine kafa i kola napitaka, jer oni deluju kao diuretici. Prednost dajte vodi i sveže ceđenim sokovima.

Ako vam je prevruće da biste jeli, napravite ledeni frape, pojedite sveže voće ili salatu.

Obavezno se namažite kremom za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, stavite šešir sa širokim obodom (on će da zaštiti vaše lice, ali i kosu) i naočare za sunce.

Ako boravite u klimatizovanom prostoru, pre izlaska napolje napravite malu razliku u temperaturi kako biste se privikli na onu koja vas čeka napolju. Prevelika temperaturna razlika (od oko 15 do 20 stepeni), može da bude opasna i da izazove vrtoglavicu, onesvešćivanje, pucanje kapilara (najčešće u očima), i sl.

Plivanje je veoma korisno za buduće mame. Ako imate urednu trudnoću i ginekolog vam je dopustio boravak u vodi, nema nikakvih prepreka da ovog leta ne zaplivate. Pazite samo da vam je voda prijatna (da nije prehladna ili npr. u bazenu pretopla), uvek lagano ulazite u vodu i postepeno se privikavajte se na njenu temperaturu. Plivajte lagano, stilom koji vam najviše odgovara, bez naglih pokreta i umaranja.

Izvor: Mondo

This content has been locked. You can no longer post any comment.