Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje 10 saveta za savršeno spremljene testenine
 
 

10 saveta za savršeno spremljene testenine

Ako vam nikako ne ide da spremite testenine kao što ih sprema vaša komšinica, odajemo vam nekoliko trikova pomoću kojih ćete uspeti da je „pobedite". Pratite ovo uputsvo korak po korak i vaše testenine će biti svršene.

1) Ne treba vam veliki lonac pun vode – potrebno je samo da testeninama date dovoljno prostora da se lepo skuvaju. Tri litre vode sasvim su dovoljne za 500 grama testenina.

2) Dobro posolite vodu pre nego što je stavite na ringlu.

3) Ne stavljajte ulje u vodu kako biste „sprečili da se testo ne slepi“. To ne funkcioniše. Samo promešajte kad ih naspete i još nekoliko puta tokom kuvanja.

4) Pazite da ne prekuvate testenine. Ne treba da vam se tope u ustima, nego da imate šta da pregrizete. Ali ako vi volite da budu potpuno mekane, onda je to u redu, mada nekad od preteranog kuvanja mogu da postanu previše žilave.

5) Uvek pogledjate datum proizvodnje, jer je starijim testeninama potrebno da se kuvaju duže. Ako sami pravite testenine neposredno pre kuvanja, neće im trebati duže od 5 minuta da se skuvaju.

6) Ocedite testenine, ali ih nikako ne ispirajte. Gusta smesa na njima olakšava sosu da se prikači za njih.

7) Kada su skuvane, testenine prespite u veliku posudu (poželjno je da posudu prethodno zagrejete), a onda preko nje ravnomerno prelijte sos. Posuda u koju sipate testnine trebalo bi da bude velika otprilike koliko i lonac u kome su se kuvale da bi sve stalo.

8) Većina sosova za testenine može biti napravljena za vreme dok se testenine kuvaju.

9) Ne preterujte sa sosom. On bi trebalo da bude dodatak testenini, a ne glavni sastojak.

10) Lagani sosevi ili jednostavni prelivi (kao što su maslinovo ulje, puter ili sir) ili sosevi koji imaju male sastojke ili sastojke koji su iseckani na sitno najpogodniji su za duguljaste testenine kao što su špagete. Gusti sosevi, na primer oni sa kobasicom ili karfiolom, bolji su za kraće testenine, kao što su one u obliku leptira i one šuplje.

Izvor:Blic

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži