Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje NOVA NADA ZA INVALIDE: Elektrošokovi spas protiv paralize!
 
 

NOVA NADA ZA INVALIDE: Elektrošokovi spas protiv paralize!

Za sve ljude koji su zbog teškog oštećenja kičmene moždine ostali nepokretni javila se nova nada.

 

Koristeći električne impulse, američki naučnici pomogli su četvorici paralizovanih muškaraca da povrate pokrete u nogama i stopalima.

Studija, objavljena u britanskom časopisu “Brain”, predstavlja značajan napredak koji bi mogao da utre put revolucionarnim metodama lečenja paralize. Istraživači sa Univerziteta u Luisvilu, u američkoj državi Kentaki, razvijaju novu tehniku u borbi protiv paralize.

Oni su pokazali da su četvorica muškaraca povratila ograničenu sposobnost pokretanja nogu i stopala nakon što ime je u kičmu implantiran električni uređaj. Naučnici govore o izuzetno značajnom prodoru, ali ističu da još uvek nisu pronašli “čudotvorni lek” za paralizu.

Rezultati studije pokazuju da postoji nada za ljude sa ozbiljnim povredama kičmene moždine, rekao je u izjavi za Rojters dr Roderik Petigru, direktor američkog Nacionalnog instituta za biomedicinsko skeniranje i bioinženjering.

- Glavna poruka ove studije je da ljudi sa povredom kičme, kao što je ona koju su pretrpeli ovi muškarci, više ne moraju da misle da su osuđeni na doživotnu paralizu – kazao je on.

Istraživanje se zasniva na slučaju bejzbol igrača Roba Samersa koji je ostao paralizovan od vrata na dole nakon saobraćajne nesreće 2006 godine. Tri godine kasnije, Samersu je ugrađen mali uređaj koji ispušta električne impulse u kičmi. Samo tri dana nakon operacije, bio je u stanju da stoji i hoda na traci.

Kičmena moždina funckioniše kao sistem za prenos poruka, šaljući komande iz mozga u razne delove tela. Ukoliko dođe do njenog oštećenja, te “poruke” daleko teže dolaze do odredišta. Električni impulsi iz implanta stimulišu kičmeni stub i čine ga “prohodnijim” za poruke iz mozga.

Istraživači iz Luisvila su ponovili proceduru na još tri paralizovana pacijenta koji su, takođe, povratili ograničenu motoriku. Bili su u stanju da pomeraju nožne prste, podižu noge i da vrlo kratko stoje, ali su i dalje morali da koriste invalidska kolica.

- Sada kada je spinalna stimulacija uspela kod sva četiri pacijenta, postoji dokaz koji sugeriše da bi veliki broj ljudi, koji dosad nisu gajili nikakvu nadu u ozdravljenje, mogli da imaju koristi - naveo je Petigru.

Američki naučnici smatraju da će dalji razvoj ove tehnologije dovesti do neinvazivnih električnih simulatora.

 

 

 

Izvor:Telegraf.rs/Tanjug

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži