Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Cveklom u borbu protiv raka
 
 

Cveklom u borbu protiv raka

Zbog svog slatko-zemljanog ukusa i rubin crvene unutrašnjosti cvekla je jedna od najdražih sastojaka u ishrani. Ali ona je ujedno i tajno oružje za energiju i pomaže u borbi organizma protiv raka.

Cvekla sadrži visok nivo nitrata, čak 20 puta više do drugog povrća. Poznate su dobrobiti cvekle u borbi protiv raka, a poslednja istraživanja otkrila su da nitrati koje sadrži snižavaju krvni pritisak.

Studija urađena na Kvin Meris univerzitetu 2010. godine pokazala je kako samo jedna časa od 250 mililitara soka od cvekle dnevno snažno snižava krvni pritisak na nekoliko sati. Novo istraživanje pokazalo je da 600 ml ovog soka održava snižen pritisak i više od šest sati. Takođe, naučnici smatraju da smanjuje stopu smrtnosti od karidiovaskularnih bolesti za 10 posto.

Studija urađena na Univerzitetu Ekster pokazala je kako nitrati takođe povećavaju izdržljivost. Test je pokazao kako odrasli koji popiju 500 ml ovog soka dnevno mogu vežbati 16 odsto duže od onih koji nisu konzumirali sok od cvekle.

„Nitrati rade u sinergiji sa antioksidansima koje cvekla sadrži kako bi redukovali kiseonik potreban mišićima. To im omogućava da rade efektnije i usporava zamor„, rekao je Stiven Bejli koji je radio na studiji.

Istraživanje urađeno 2011. godine na Vejk Forest univerzitetu u Severnoj Karolini pokazalo je da cvekla usporava razvoj demencije. Takođe, dobra je za regulaciju probavnog sistema.

No, cvekla je najpoznatija po tome da se koristi u svrhu borbe protiv raka. Sastojci koje sadrži ovo povrće usporavaju razvoj tumora na prostati i dojci za 12,5 odsto.

Izvor:Klix/B92

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži