Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Orasi smanjuju krvni pritisak
 
 

Orasi smanjuju krvni pritisak

Orasi smanjuju krvni pritisakSnižavaju holesterol i pomažu u stresnim situacijama. Orasi pomažu pri smanjenju krvnog pritiska, kao i u borbi sa stresom, pokazalo je istraživanje američkih poznavaoca objavljeno u “Journal of the American College of Nutrition”. Osobe koje su jele orahe u razdoblju od tri nedelje imale su niži krvni pritisak u stresnim situacijama. Stručnjaci su za potrebe istraživanja koristili tri dijete - jednu s orasima, drugu s orasima i orahovim uljem i treću s orasima i lanenim uljem.

Nakon svake od tri dijete ispitanici su trebali da održe trominutni govor ili da stave stopalo u hladnu vodu jer obe radnje telo čine napetim i stresnim. Prosečni dijastolički pritisak je značajno smanjen kod onih koji su konzumirali orahe i orahovo ulje.Laneno ulje u kombinaciji s orasima nije imalo uticaja na krvni pritisak, ali je pomoglo u stvaranju antiupalnog efekta u arterijama, što bi pak moglo značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti.

"Ovo je prvo istraživanje u kojem je dokazano da orasi smanjuju krvni pritisak tokom stresnih i napetih situacija", kaže prof. Sheila West s Državnog univerziteta Pensilvanija i dodaje kako se ovi rezultati poklapaju s nekoliko prethodnih istraživanja i pokazuju da orasi mogu smanjiti nivo holesterola i krvni pritisak.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži