Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Tehnika Google tajno instalirao alat za prisluškivanje u pretraživač
 
 

Google tajno instalirao alat za prisluškivanje u pretraživač

Internet gigant Google našao se pod ''paljbom'' kritičara zbog dodatka za svoj pretraživač Chromium koji može da prisluškuje korisnike bez njihovog znanja.

Nakon ovih optužbi na Google se svalio talas kritika zbog povreda privatnosti pa je na kraju taj dodatak uklonjen s Chromiuma. Radi se o dodatku ''Chrome Hotword'' koji se smatra odgovornim za uvođenje popularne funkcije "OK, Google". Iako je reč o korisnoj opciji, koja omogućuje korisnicima da pretražuju uz pomoć glasa kad koriste Google kao zadati pretraživač, ona je omogućila prisluškivanje svakog razgovora koji korisnici vode ispred računara ili pored mobilnog telefona. Na ovaj problem prvi put je ukazao osnivač Pirate Partyja Rik Falkvinge koji kaže da je Google tajno instalirao crnu kutiju u open-source pretraživaču Chromium što znači da on ima kod koji korisnici ne mogu da vide.

Šta tačno ta ''crna kutija'' radi nije poznato, ali Falkvinge tvrdi da je Google prisluškivao razgovore korisnika Chromiuma putem te ''crne kutije''. Crna kutija omogućava opciju koja aktivira pretraživač kada kažete ''Ok Google'', ali ipak kod je omogućio mikrofonu da snima razgovore i kad mu nije dopušteno. ''Vaš računar je bio potajno konfigurisan kako bi se snimalo ono što se govori u vašoj sobi i dostavljalo jednoj privatnoj kompaniji bez vašeg pristanka'', kaže Falkvinge. Na ove optužbe odgovorio je i Google koji se branio tvrdnjama da je usluga ''OK Google'' stvar izbora korisnika. Međutim, nakon brojnih pritužbi o virusu koji automatski instalira Google Hotword modul bez opt-out konfiguracije, Debian je isključio proširenje u svojoj distribuciji Chromea.

Google nije negirao instaliranje koda crne kutije u Chrome. "Naš primarni fokus je pripremiti kod za Google Chrome. Ako ga treća strana, poput Debiana distribuira, to je njihova odgovornost", tvrde.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži