Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Jedina stvar koja usrećuje više od svih materijalnih bogatstava
 
 

Jedina stvar koja usrećuje više od svih materijalnih bogatstava

Jedina stvar koja usrećuje više od svih materijalnih bogatstava: odlazak na neobične događaje, putovanja, učenje novih veština

Ispostavlja se da je najveći problem sa srećom adaptacija. Kad nešto kupimo, nebitno da li je u pitanju garderoba ili neki gedžet, ubrzo se naviknemo na materijalno dobro i više nam nije uzbudljivo. Nivo zadovoljstva vremenom splašnjava dok u potpunosti ne iščezne.

Ovaj proces se ciklično ponavlja sa svakom novom kupovinom. Istraživanje koje je sporevedeno na Kornel Univerzitetu, u državi Njujork, došlo je do zaključka da ovaj ciklični proces - rast zadovoljstva i sreće, stagnacije i ravnodušnosti prema materijalnim stvarima može biti opasan. Profesor psihologije Tomas Gilovič objasnio je da se nivo sreće povećava dok kupujemo nešto što želimo kao kada se spremamo za put.

Ali, u ovome je fora – nivo sreće značajno opada nakon kupovine, dok se sećanja na putovanja nastavljaju prisećanjem i prepričavanjem, što značajno utiče na hormon sreće i duže traje. Odlazak na neobične događaje, putovanja, učenje novih veština, pa čak i ekstremni sportovi su odličan izvor sreće za svakog od nas.

Nova stvar, pa čak i ako je u pitanju automobil koji je trajno dobro, polako ali sigurno zastari i postane nešto na šta se naviknemo i prema čemu više ne gajimo osećanja. Svako novo sećanje sa putovanja ostaje kao dobar ožiljak zauvek sa nama - do kraja života.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži