Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Automobili Amerikanci prave "Teslu" a Srbi "Faraona"
 
 

Amerikanci prave "Teslu" a Srbi "Faraona"

faraonNajavljena proizvodnja automobila na elektro-pogon u Srbiji. Cilj - prototip 2013., a 2015. godine serijska proizvodnja „TESLA“, najpoznatiji elektromobil na svetu, uskoro dobija žestoku konkurenciju, i to iz Srbije. Na megdanu će se naći automobil pod imenom - „faraon“, koji će se od 2013. proizvoditi u Srbiji.

Dizajnirali su ga svetski poznati brazilski umetnici, braća blizanci Felipe i Fernando Prado Martens, a konstruisaće ga „srpski tim“ mladih inženjera predvođenih čuvenim Serđom Rinlandom, konstruktorom legendarnih timova Formule 1, Zauber, Erous i Brebhem!

- Naš cilj je da do kraja 2013. napravimo prototip, a dve godine kasnije da počnemo i serijsku proizvodnju - najavio je planove kompanije „Faraon“, koja je nosilac celog projekta menadžer, Vuk Stefanović.

ELEKTRO-TAKSI VEĆ sledeće nedelje u Pančevu će krenuti i prvi električni taksi, najavio je Stanko Kovačević, generalni menadžer kompanije „Globus“ iz Pančeva Reč je o „dačiji logan“ koja je prepravljena na elektro-pogon (21.000 evra koštaju prepravke), a koja će sa jednim punjenjem baterija moći da pređe oko 100 kilometara, po ceni od oko 70 dinara!

Ova korporacija planira proizvodnju ekološkog automobila na elektro-pogon, čija će šasija biti napravljena od kompozitnih materijala, poput formule jedan, a koji je namenjen, pre svega, tržištima zapadne Evropa i Kine.

Plan je veoma ambiciozan a krajnji cilj je da se dostigne proizvodnja od 40.000 automobila godišnje već od 2020.

- Srbiji ne treba „šrafciger“ industrija, već ovakvi projekti. Imamo sasvim dovoljno znanja i umeća da iznesemo jedan ovakav projekat - ocenio je profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, dr Zlatko Petrović.

Prvi nacrti „faraona“ u četvrtak su predstavljeni javnosti, uz napomenu da se radi o velikom porodičnom automobilu, a da je trenutno „na probi“ mali gradski.

- Otvorićemo dve fabrike. Jednu površine 20.000 kvadrata za montažu i jadnu od 10.000 kvadrata za preradu sirovina. Plan je da u prvoj godini zaposlimo 404 radnika, a do kraja pete, kada fabrika treba da počne da radi punim kapacitetom, 1.050 - tvrdi Vuk Stefanović.

Izvor: Radiocentar987

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');