Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Automobili VIDEO: Ovo je budući kragujevački "Fiat 500L"
 
 

VIDEO: Ovo je budući kragujevački "Fiat 500L"

l zeroKompanija Fiat-Krajsler objavila je prvi zvanični video snimak modela, koji će se proizvoditi u Kragujevcu i koji će javnosti biti predstavljen na 82. Internacionalnom Salonu automobila u Ženevi. Svetskoj premijeri modela Fiat 500L prisustvovaće i predsednik Srbije Boris Tadić i ministar ekonomije Nebojša Ćirić. Tadić će se na promociji sastati i s generalnim direktorom "Fiat-Krajsler grupacije" Serđom Markijoneom.

Početkom februara FIAT je objavio prve fotografije automobila "Fiat 500L" kada je i saopšteno da će njegova početna cena biti oko 16.000 evra, a tada je i potvrđeno da će se proizvoditi u dve benzinske verzije i jednoj s dizel motorom.

Kako je precizirano, benzinske verzije su dvocilindrični "tvin-er" od 0,9 litara i 1,4 litra, dok će dizel biti od 1,3 litra (multidžet II). Automobil "Fiat 500L" sa pet sedišta, dug je 4,14 metara, širok 1,78, a visok 1,66 metara i po karakteristikama kabine podseća na model "600 multipla".

Proizvodnja novog modela automobila u pogonima u Kragujevcu rezultat je ugovora o zajedničkom ulaganju italijanskog FIAT-a i Vlade Srbije u kragujevacku fabriku "Zastava automobili", potpisanog u jesen 2008. godine. Tim strateškim ugovorom, italijanski FIAT vlasnik je 67 procenata Fabrike automobila u Kragujevcu, a država Srbija preostalih 33 odsto. Investicije FIAT-a i Vlade Srbije u kragujevačku fabriku automobila, sudeći prema ranijim izjavama predstavnika obe strane, premašuju milijardu evra, pri čemu je samo vrednost opreme koja je instalirana u pogonima u Kragujevcu veća od 600 miliona evra.

Serijska proizvodnja novog modela automobila, kako se najavljuje, trebalo bi da počne ovog leta, a sredinom ovog meseca probna proizvodnja delova za taj automobil u pogonima koje su u Kraguejvcu, na prostoru nekadašnje kasarne u Grošnici, izgradili glavni FIAT-ovi dobavljači.

Reč je o kompanijama "SIGIP" "HTL" "Promo magneto" i "Džonson kontrols" koji su glavni kooperanti iz prve linije dobavljača i koji do kraja godine treba da broje 1.300 radnika.

Za potrebe fabrike Fiat automobili Srbija, odnosno za njeno povezivanje s dobavljačima do kraja ovog meseca trebalo bi da budu rekonstruisane i izgrađene saobraćajnice ka matičnoj fabrici i pogonima kooperanata, kao i tri mosta na tri reke, a što je obaveza države po strateškom ugovoru. Obaveza države Srbije je i izgradnja auto puta od Kragujevca ka Batočini, dužine 30 kilometara, kako bi se Fabrici automobila omogućio brži transport ka Koridoru 10, a koji je tek na polovini.

Do početka serijske proizvodnje automobila, na ulazu u Kragujevac iz pravca Korodira 10, biće postavljen znak FIAT-a, odnosno imitacija metalnog prstena sa oznakom FIAT-a, koji će finansirati ta kompanija, a treba da simbolizuje prisustvo te fabrike u Kragujevcu.

Izvor: 021.rs

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');