Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Automobili Tata Motors: Voda kao gorivo
 
 

Tata Motors: Voda kao gorivo

tata-motorsVerujete li da automobil može ići na vodu? Iz kompanije Tata toliko veruju u to da će uložiti 15 miliona kako bi ideju sproveli u delo.Prvo su napravili najjeftiniji automobil na svetu, a sada planiraju investiciju od 15 miliona dolara u projekat koji će omogućiti da automobili umesto benzina koriste vodu.

Taj projekat trebalo bi da vodi i razvija Massachusetts Institute of Technology, a glavna okupacija će biti istraživanje novih mogućnosti za dobijanje i korišćenje vodonika iz vode.

"San kompanije Tata Motors je proizvodnja automobila koji kao gorivo koriste vodu. Deo projekta je razvijanje prototipa, koji će iz tople vode proizvoditi vodonik kao gorivo za automobil", piše u saopštenju ove kompanije.

Takođe, u saopštenju se navodi da je cilj kompanije da razvije cenovno dostupno vozilo koje će kao gorivo koristiti samo vodu, jer bi se time značajno smanjili troškovi održavanja i prevoza. To bi bio ekološki i veoma ekonomičan automobil.

"Voda i vodonik, kao alternativni izvor energije, pomoći će u smanjivanju efekta staklene bašte", ističu u Tata Motorsu.

Ovo nije prvi put da indijski magnat podstiče razvoj alternativnih metoda za pogon automobila. Pre tri godine Tata je potpisala ugovor sa kompanijom MDI koja je radila na konceptu automobila pogonjenog vazduhom. Iako smo za prve rezultate čekali 2009. godinu, za sada nema nikakvih novosti o pomaku na ovom polju.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta b92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');