Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda Autobusima na protest u Beograd
 
 

Autobusima na protest u Beograd

Gradski odbor Samostalnog sindikata metalaca u petak (24. januar) organizuje odlazak radnika na protest pred zgradama Vlade i Narodne skupštine u Beogradu.

Kako kažu u kragujevačkom odboru Samostalnog sindikata metalaca Srbije (SSMS), planirano je da kolona sa dvadesetak autobusa krene iz Kosovske ulice (u delu od Lepeničkog bulevara, stare upravne zgrade „Zastave“, do Pivare) u sedam sati i 30 minuta.

Protest pred Narodnom skupštinom i Vladom izraz je nezadovoljstva sindikata nacrtima zakona o privatizaciji, stečaju i radu.

Najavljeno je da će učesnici protesta „podsetiti“ ministra privrede Sašu Radulovića, čiju su ostavku tražili, na njegovo obećanje da će sam podneti ostavku ukoliko ne budu usvojene izmene Zakona o radu.

Sindikat će tražiti od Vlade Republike Srbije i zvaničan stav povodom tri sporna zakona, kao i da o Zakonu o radu ubuduće pregovara Ministarstvo rada, „što mu je i posao“, a ne Ministarstvo privrede.

- Nepoznato je ko će učestvovati u radnoj grupi za izradu Zakona, niti šta je polazna tačka za razgovore, da li je stari Zakon, da li je ovaj čiji smo nacrt videli i koji je povučen, sa kojim se nikako ne slažemo i koji je toliko nakaradan da ga je nemoguće ispraviti, ili će se jednostavno krenuti od belog papira – rekao je, najavljujući protest u Beogradu, predsednik Saveza samostalnih sindikata Novog Sada Vladimir Gvozdenović.

Inače, inicijativa o odlaganju skupštinske rasprave o zakonima o privatizaciji i stečaju nedavno je potekla i sa još jednog mesta u Kragujevcu – iz gradskog Socijalno-ekonomskog saveta.

Podsetimo, potpredsednik vlade Aleksandar Vučić ponovio je pre dva dana, povodom povlačenja Zakona o radu na doradu, da se radi samo o nacrtu, a ne o predlogu zakona.

- Zakon o radu je bio nacrt, nije uopšte bio predlog Zakona o radu, nemate šta da povlačite iz procedure pošto nije ušao u proceduru. Nije ušao u vladinu proceduru, a kamoli u skupštinsku proceduru. Ljudi su tražili dijalog, mi smo prihvatili dijalog, što ne znači da ćemo sve strane gledati na isti način i ja ne mislim da će biti lako da se dođe do komprimisa – rekao je Vučić.