Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda Perspektive privrede Srbije relativno sumorne
 
 

Perspektive privrede Srbije relativno sumorne

Prema Fiskalnoj strategji, koju je vlada dostavila parlamentu, u naredne tri godine predviđen je spori ekonomski oporavak, pad standarda stanovništva, manji troškovi države i sprovođenje reformi, a analitičari su večeras upozorili da ukoliko izostanu investicije, moguće je da neće biti ni tako skromnog privrednog rasta narednih godina.

„Ukoliko izostanu investicije, moguće je da neće biti ni tako skromnog privrednog rasta, što ukazuje da su perspektive privrede Srbije relativno sumorne, kao i da zahtevaju odlučne mere“, rekao je ekonomista Milojko Arsić za RTS.

Predviđen je pad lične potrošnje u proseku 0,9 odsto godišnje, a nasuprot tome država je, kako je to navedeno u Fiskalnoj strategiji, najavila da će štedeti još više, po 3,4 odsto godišnje.
„Za građane to znači da će doći do smanjivanja životnog standarda, a za stabilnost naše privrede, da će se smanjiti razlika između potrošnje i BDP. Koliko god bila mala, i lična i državna potrošnja, one su još veće od onoga što stvaramo“, upozorio je Arsić.

Prema oceni stručnjaka, Vlada Srbije je napravila realan i oprezan plan da postavi ekonomiju na zdrave noge, jer kako je navedeno u Fiskalnoj strategiji, naredne godine privreda treba da ostvari rast od jedan odsto, a da 2016. treba da dostigne ovogodišnji rast od dva odsto, prenosi RTS.

Uz Predlog zakona o budžetu za 2014. godinu, Skupštini Srbije je dostavljena i Fiskalna strategija, koja predstavlja trogodišnji plan državnih finansija.

Krajem novembra poslanici treba da počnu raspravu o budžetu za narednu godinu, a planirano je da ga usvoje nekoliko dana pre zakonskog roka, 15. decembra.

Izvor:Tanjug