Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda Vlada uskoro o "Autosaobraćaju"
 
 

Vlada uskoro o "Autosaobraćaju"

Realizacija socijalnog programa u "Autosaobraćaju" biće tema Vlade Srbije naredne nedelje, najavljuju predstavnici sindikata.

Radnici "Autosaobraćaja" 23. dan drže u blokadi prugu i magistralni put Kragujevac-Kraljevo, a posle sednice Vlade Srbije biće izvesnije kada će te saobraćajnice biti odblokirane, izjavila je Tanjugu predsednica Slobodnog sindikata u tom preduzeću Suzana Marković.

"Iz kabineta prvog potpredsednika vlade Srbije Aleksandra Vučića su nas kontaktirali i saopštili da će `Autosaobraćaj` naredne sedmice biti tema Vlade Srbije", rekla je Markovićeva.

Podsetivši da je grad nedavno Republici ustupio 24,02 odsto akcija u "Autosaobraćaju" Markovićeva je dodala da im je, takođe saopšteno da će proces podržavljenja tog preduzeća biti završen do petka 15. novembra, čime se stvaraju zakonski uslovi da država realizuje socijalni program, isplati zaostala dugovanja i overi zdravstvene knjižice radnicima.

"Tek kada se realizuje socijalni program i dobijemo makar deo novca ili minimalac na ime devet plata koje nismo primili, odblokiraćemo prugu i magistralni put", rekla je Markovićeva.

Ona je odala da radnici "Autosaobraćaja" glavnu autobusku stanicu u Kragujevcu, stanice u Topoli i Rači, kao i Upravnu zgradu preduzeća, neće odblokirati sve do dolaska strateško partnera, ali i dok, kako je rekla, ne budu poznati rezultati provere poslovanja preduzeća na kojoj rade inspektori za privredni kriminal Policijske uprave u Kragujevcu.

Markovićeva je podsetila da inspektori za privredni kriminal od 24. oktobra proveravaju dokumentaciju, pre svega o kreditu od 28 miliona dinara koji je ministarstvo finansija ranije odobrilo "Autosaobraćaju", a zbog sumnje da ceo iznos nije završio na računu preduzeća, odnsono da je preduzeće dobilo osam miliona dinara, dok je 20 miliona otišlo na račun gradske uprave.

Tražeći da se ukloni radnička blokada pruge i magistralnog puta, meštani kragujevačkih naselja Male Pčelice i Korićani, ali i gružanskih sela Toponica i Kusovac, ne dozvoljavaju kamionima, šleperima i međugradskim autobusima da prolaze kroz njihova naselja i sela. Meštani tvrde da im je svakodnevni život komplikovan, kao i da teška motorna vozila uništavaju asfalt.

Zbog tih blokada teretni i autobuski saobraćaj odvija se zaobilaznim putem, pa tako iz Kragujevca idu preko Gornjeg Milanovca, Ibarske magistrale i Čačka do Knića.

Izvor/foto: Tanjug