Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda „Zastava oružje“ najveći poreski dužnik
 
 

„Zastava oružje“ najveći poreski dužnik

Prema najnovijoj listi najvećih dužnika, koju je objavila Poreska uprava, prvo mesto zauzima kragujevačka fabrika „Zastava oružje“, sa poreskim dugom od 6,2 milijarde dinara.

„Visoko“ su kotirana još neka šumadijska preduzeća – čačanska Sloboda“ na trećem mestu sa 2,44 milijarde duga, kao i trstenička „Prva petoletka -namenska“ sa 1,74 milijarde.

Od preduzeća u restrukturisanju, najveći poreski dug imaju kragujevačka „Zastava automobili“ – 5,11 milijardi dinara. U velike poreske dužnike spadaju i Jagodinska pivara sa 2,28 milijardi i Mostogradnja sa 2, 67 miljardi., Želvoz iz Smedereva sa 1,85 milijardi i kragujevačka „Zastavakamioni“ sa 1,73 milijarde dinara.

U poreskoj upravi je, naime, rečeno da je oko 300 preduzeća i institucija sa tog spiska poreznicima je dužno 44,5 milijarde dinara. Više od 90 odsto njih je već blokirano, a takvu sudbinu fabrike iz sektora namenske industrije trebalo bi da izbegnu, jer je Vlada odlučila da se dug tih fabrika reši ili konverzijom ili na neki drugi način, a s obzirom na to da faktički još nije doneta odluka o restrukturisanju, vraćeni su na spisak aktivnih, ali se ne sprovodi prinudna naplata zbog zaključka Vlade po kome bi ti dugovi trebalo da se reše na drugi način.