Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda Podsticaji za dobre ideje na selu
 
 

Podsticaji za dobre ideje na selu

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje da će podržati izgradnju ili dogradnju seoskih kuća i drugih objekata namenjenih ugostiteljstvu, starim zanatima ili domaćoj radinosti.

Na taj način, u Ministarstvu žele da unaprede ekonomske aktivnosti u seoskim sredinama kroz podršku nepoljoprivrednim delatnostima. Cilj je da se promoviše turistička i ugostiteljska usluga na selu i očuvaju tradicionalno narodno graditeljstvo, arhitektura, stari zanati i domaća radinost.

Iz Ministarstva najavljuju da će finansijski pomoći preduzetnicima na selu i nosiocima komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koji bi da investiraju u izgradnju, dogradnju ili adaptaciju objekata i nabavku opreme radi pružanja ugostiteljskih usluga u domaćoj radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu.

Za izgradnju objekata po ugledu na autentične seoske kuće, salaše ili vajate, maksimalni iznos podsticaja je milion dinara.

Za izgradnju, dogradnju i adaptaciju kupatila, uvođenje sistema centralnog grejanja i druge radove koji će doprineti privođenju nameni objekta po ugledu na autentične seoske kuće, maksimalni iznos podsticaja je 800.000 dinara.

Za restauraciju autentičnih vodenica, valjarica i vinskih podruma koji su u funkciji seoskog turizma maksimalni iznos biće 600.000 dinara.

Iz Ministarstva najavljuju da će poboljšanje pratećih sadržaja u oblasti rekreacije, parternog uređenja dvorišta i nabavke dvorišnog mobilijara radi unapređenja ponude i pružanja ugostiteljskih usluga u domaćoj radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu finansijski pomoći sa maksimalno 600.000 dinara.

Za opremanje prostorija za pružanje usluga ishrane koje su u funkciji seoskog turizma bespovratna sredstva iznose 200.000 dinara.

Takođe, nadležno ministarstvo podržaće i nabavku opreme za bavljenje tradicionalnim zanatima.

Pravo na korišćenje sredstava imaju fizička lica, nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i udruženja.