Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda Usvojene mere za oporavak privrede
 
 

Usvojene mere za oporavak privrede

Paket mera Vlade Srbije, koji je danas predstavio ministar finansija Lazar Krstić, podrazumeva uštede u državnom budžetu, fiskalnu stabilnost i privredni rast.

Šest mera vlade su:

- Smanjenje zarada u javnom sektoru za 20 odsto na primanja veća od 60.000 dinara, odnosno 25 odsto na plate iznad 100.000 dinara,
- povećanje PDV-a za neegzistencijalne proizvode sa osam na deset odsto,
- restrukturiranje javnih preduzeća i smanjenje subvencija,
- uštede u domenu roba i usluga,
- uzimanje jeftinijih kredita i
- poboljšanje poslovnog ambijenta

Novi paket mera ima za cilj konsolidaciju javnih finansija i suštinsku reformu domaće privrede, sa ciljem da se zaustavi dalje gomilanje javnog duga i osigura stabilan i održiv ekonomski rast, i troši samo ono što je realno zarađeno.

11.19 Posle izlaganja ministra Krstića, premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića završen je otvoreni deo sednice. Sednica je nastavljena bez novinara.

11.07 Vučić: Izbegli smo da teret mera osete penzioneri. Oni neće platiti ni dinar. Tačka 8. neće proći na sednici Vlade – trošenje para na besmislena službena putovanja više neće biti moguće. Za ove mere imaćemo široku međunarodnu podršku. Očekujem da ih podrži MMF i Fiskalni savet

10.59. Dačić: Cilj je povećati BDP, za ove mere postoji jasna politička podrška. Nastojali smo da mere najmanje pogode najsiromašnije.

10.55 Krstić: Država više ne može da plaća tuđe greške i nosi breme onih koji se ne ponašaju i ne privređuju produktivno

10.49 Od 2014 slede strukturne reforme – reforma socijalnih davanja, državne uprave (biće promenjen zakon o državnim službenicima), nastavak reforme penzionog sistema (Nastavak indeksacije penzija od 0,5 odsto dva puta godišnje u 2015. i 2015. godini, cilj da do 2020. godine gornja granica za žene bude 63, a za muškarece ostaje 65 godina).

10.46 Šesta mera – Promena poslovnog ambijenta (Promena zakonodavstva koje se odnosi na privlačenje investitora, promena modela infrastrukturnih infestcija i promocija Srbije)

10.45. Peta mera – Korišćenje jeftinijih kredita – Na osnovu dobrih diplomatskih odnosa doći do jeftinijih međunarodnih kredita

10.43 Četvrta mera – Ušteda na robama i uslugama

10.40 Treća mera – Smanjenje subvencija javnim preduzećima, restrukturiranje i završetak privatizacije. Restrukturiranjem do 2017. ostvariće se uštede od 300 DO 400 miliona evra godišnje, što je jedan odsto budžeta

10.35 Druga mera – suzbijanje sive ekonomije, podizanje niže stope PDV sa osam na 10 odsto. Oko 200 miliona evra se očekuje godišnje od povećanja PDV-a

10.30 Prva mera – Smanjenje zarada u javnom sektoru od 2014. na iznos veći od 60.000 dinara za 20 odsto, a 25 odsto na plate iznad 100.000 dinara

10.20 Krstić: Cilj da stabilizujemo javni dug na 75 odsto do 2016, odnosno 2017 godine.

10.15 Ministar finansija Lazar Krstić rekao je na početku izlaganja da bi Srbija bez ovih mera otišla u naredne dve godine u bankrot.

Dačić: Vlada jedinstvena iza ekonomskih mera


Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je da čitava vlada stoji iza finansijskih i ekonomskih mera, čije je sprovođenje, upozorio je, u najboljem interesu budućnosti Srbije.
„Ove mere imaju jasnu političku podršku, i u tom smislu je važno da sve što će biti urađeno bude shvaćeno kao želja i odlučnost vlade da se uhvati u koštac sa ovim problemom koji nijedna vlada do sada nije rešavala, isto kao i problem Kosova“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija je u takvoj situaciji da je gotovo potrošila svoju budućnost u ekonomskom smislu.
„Sudbinu države moramo da uzmemo u svoje ruke kako bismo imali budućnost za našu decu i državu… Ako u oblasti političkih tema i ekonomskoj oblasti vlada ne upravlja situacijom, situacija će upravljati vladom i zemljom i nastaće haos“, upozorio je Dačić.

Kako je objasnio, vlada je nastojala da napravi mere koje će najmanje pogoditi najsiromašnije slojeve, ali i kod građana stvoriti osećaj pravednosti jer će teret najviše pasti na one koji najviše imaju.
„Čitava vlada stoji iza ovih mera i ovo nije sada kreacija ministra finansija niti samo njegova odgovornost, naprotiv vlada mora sa odlučnošću da uđe u ovaj proces i bez toga nemamo čemu da se nadamo narednih godina“, rekao je Dačić.

On je podsetio da su i odluke koje su dovele do briselskog sporazuma Beograda i Prištine bile rizične ali da su doprinele da Srbija ide napred, a to je princip na kojem će počivati i vladina ekonomska politika.
„Kao i na primeru Kosova i EU, tako i na ovom primeru spašavanja Srbije od ekonomskog propadanja, neko je ovo morao da uradi, inače Srbija ne bi opstala. Mi smo to uradili i ušli u svaku moguću vrstu rizika ali uradili smo ono što je najbolje i nastavićemo da radimo ono što je najbolje za našu državu“, poručio je Dačić.

Premijer je istakao da je nedovoljan rast BDP ključ problema, ali da je na tom polju u uslovima krize gotovo nemoguće ostvariti bolje rezultate.

Izlazak svetskih ekonomija iz krize će pozitivno uticati i na ekonomiju Srbije, zbog čega restriktivne mere, kako se nada, neće morati da se sprovode dugi niz godina.
„Ako narod ne može bolje da živi, neka barem ima osećaj pravednosti a to znači da oni koji upravljaju ne mogu da žive bolje od naroda“, kazao je Dačić, najavivši da će danas saopštene ekonomske mere narednih nedelja i meseci biti pretočene u niz konkretnih zakonskih i podzakonskih akata.

Vučić: 2015. će mnogi biti zadovoljniji

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je da bez ekonomskih mera, koje su danas predstavljene na sednici vlade, Srbija ne bi mogla da opstane, a da će oni koji te mere kritikuju biti zadovoljniji 2015. godine kada se pokaže da one daju rezultata i da Srbija ide napred.
„Nama je spas ekonomsije najvažniji, ovo su mere za spas ekonomije, a od 2015. kad se bude pokazalo da smo uspeli da napravimo mnogo bolji rezultat i da je Srbija suštinski krenula napred, siguran sam da će mnogi kojima ove mere ne zvuče lepo biti daleko zadovoljniji“, rekao je Vučić.

Vicepremijer je naglasio da očekuje da mere koje je predstavio ministar finansija Lazar Krstić podrže svi ministri u vladi, a političke protivnike pozvao da se ponašaju odgovorno prema onome što će, kako je ukazao, ceo stučni svet da pozdravi.

Vučić je najavio i da će te mere podržati Međunarodni moneterni fond i da je, zahvaljući njima i odgovornosti koju je Vlada Srbije pokazala spemnošću da te mere sprovede MMF ponudio Srbiji ono što se zemljama poput naše ne nudi – podršku pod najpovoljnijim finansijskim uslovima.
„Potrebna nam je podrška naroda, izašli smo pre narod, ništa nismo krili… Znao sam da će to izazvati i proteste i negodovanja, ali mi moramo da napravimo pristojnu i modernu, uređenu zemlju, a ne da otimamo od države ono što nije niko ni zaradio, jer time otimamo budućnost naše dece“, rekao je Vučić.

On je još jednom naglasio da su mere važne za spas ekonomsije, ostanak i opstanak Srbije i da drugačije srpska država ne bi mogla da opstane.

Vučić je, obraćajući se premijeru i ministrima, rekao da tačka osam dnevnog reda sednice Vlade, koja se odnosi na plnirana putovanja u inostranstvo, „neće proći, taman niko više ne putovao“. On je primetio da se stiče utisak kao da su zaposleni u MUP-u zapravo „svi u Ministarstvu spoljnih poslova“, jer stalno negde putuju.

Vučić je ukazao da ispada da „svaki drugi dan neko ide u Litvaniju“, a na opasku premijera Ivice Dačić da ta zemlja predsedava EU, rekao je da prihvata da je pogrešio, ali i dodao:
„Šalu na stranu, ovako se više ne može putovati“.

Prema njegovim rečima, nije jasno zašto se i zbog čega troši veliki novac na takva putovanja.
„To više neće biti moguće“, zaključio je vicepremijer.

On je rekao i da će već na današnjoj sednici vlade pokrenuti i pitanje službenih automobila, kojih, kako je rekao, ima više 50.000, a niko ne zna koliko košta njihovo održavanje, niti za šta se sve koriste.

Izvor:Tanjug