Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda Evropska komisija podržava preduzetnike u Srbiji
 
 

Evropska komisija podržava preduzetnike u Srbiji

Preduzetnici se ne rađaju, već stvaraju – zajednička je poruka koju su danas preneli predstavnici državnih institucija, korporativnog sektora, međunarodnih organizacija, Evropske komisije, nastavnika i asocijacija preduzetnika na panel diskusiji “Značaj preduzetničkog obrazovanja u kreiranju promena društva” u Privrednoj komori Srbije.

Panel diskusiju realizovala je organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, fondacije Friedrich Ebert, Ministarstva privrede i Privredne komore Srbije, i centralni nacionalni događaj Evropske nedelje malih i srednjih preduzeća kojom koordiniše Evropska komisija.

Predstavnik Evropske komisije, Simone Baldasari, izjavio je da je za privredu zemlje izuzetno važno da promoviše uspešne preduzetnike i unapredi poslovni ambijent za njihov razvoj. Preduzetništvo je kombinacija samouverenosti, veština i znanja a mladim preduzetnicima u Srbiji to sigurno ne manjka, rekao je Baldasari.

“Ne treba svi da postanu preduzetnici, ali svi treba da razvijamo preduzetničke veštine. Obrazovni sistem u Srbiji mora da se poveže sa privatnim sektorom kako bi zahtevi tržišta odgovarali obrazovnim profilima”, izjavio je Darko Radičanin, izvršni direktor Dostignuća mladih u Srbiji.

Pomoćnica ministra privrede, Nina Samardžić, istakla je da raditi sa mladim ljudima znači pružiti im pomoć ali i paziti da ih ne opteretimo svojim strahovima. Pored postojećih, pomoćnica ministra najavila je i buduće programe podrške srpskim preduzetnicima i onima koji to žele da postanu.

“Preduzetničko obrazovanje je neophodno u svim školama ali je potrebno i da kompanije podstaknu svoje zaposlene da budu preduzimljiviji, kako na ličnom tako i na poslovnom planu”, rekla je Diana Gligorijević, predsednica udruženja Poslodavac.

Na skupu su između ostalih govorili i pomoćnik ministra prosvete, Ljubiša Antonijević, osnivač kompanije Buck, Darko Budeč, član UO NALED-a, Miroslav Miletić, pomoćnica ministra omladine i sporta, Snežana Klašnja i šefica kancelarije za ekonomski razvoj USAID-a, Suzan Kutor.

Više od 150 učesnika potpisalo je dokument sa setom preporuka za institucionalnu podršku preduzetničkom obrazovanju koje će biti prosleđeno svim relevantnim institucijama u zemlji zaduženim za promovisanje preduzetničkog duha i sprovođenje obrazovnih programa iz oblasti preduzetništva.

Izvor: BIZLife