Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Investicije Kineski CMEC želi da investira u preradu mesa
 
 

Kineski CMEC želi da investira u preradu mesa

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa delegacijom kineske kompanije CMEK na čelu sa Džang Čunom Nikolić je istakao da kineske investicije imaju značaj direktne pomoći Srbiji. Kineska kompanija CMEC (China Machinery Engineering Corporation) spremna je da investira u preradu mesa u Srbiji i prvi deo investicije u Kragujevcu mogla bi da realizuje za godinu dana, rekli su predstavnici kompanije na sastanku sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Kako se navodi u saopštenju predsednikove službe za saradnju sa medijima, Nikolić je rekao da Srbija ima značajan investicioni potencijal u oblasti industrije, ali da treba imati u vidu da poljoprivreda nije ništa manje važna.

Predsednik Srbije je istakao da država mora da obezbedi uslove za razvoj i konkurentnost poljoprivrede, jer od toga zavise i prihodi same države i dodao da će u tom poslu značajno pomoći i investicije iz Kine. "U ključnim istorijskim momentima Srbija je imala podršku Kine i Rusije. Mi to nećemo zaboraviti i to je dokaz da se prijateljstva ne mere samo ekonomskim interesom, već i tradicionalno dobrom saradnjom", naglasio je predsednik Srbije. On je dodao da pored toga, Kina predstavlja značajan oslonac na putu evropskih integracija.

Nikolić je rekao da su planovi Kine za investicije u Srbiju i domaći planovi, jer pružaju snažnu podršku razvoju srpske privrede. Predsednik kompanije CMEC Džang Čun rekao je da će druga faza radova na Termoelektrani Kostolac, u kojoj će biti izgrađen novi blok snage 350 megavata, početi odmah nakon potpisivanja ugovora, i pružio uveravanja da će radovi biti završeni u najkraćem mogućem roku.

"Kompanija CMEC pokazala je da ima sposobnost da završi projekat dobrog kvaliteta u optimalnom roku", naglasio je Džang. CMEC realizuje i prvu fazu projekta u Kostolcu, u okviru kojeg se obnavljaju blokovi Termoelektrane Kostolac B i gradi sistem za odsumporavanje dimnih gasova. Izrazivši spremnost za ulaganje u prehrambenu industriju, zapošljavanje domaće radne snage i angažovanje domaćih kompanija, Džang je rekao da će Kina, u okviru pilot projekta za proizvodnju hrane u Šumadijskom regionu, uložiti u proizvodnju po najsavremenijim tehnološkim i ekološkim standardima u svetu.

"Mi smo uradili studiju izvodljivosti za investiciju u fabriku za proizvodnju mesa i tražimo partnere iz prehrambene industrije", rekao je Džang. Predsednik kompanije CMEC rekao je da je kompanija zainteresovana i za ulaganje u gasnu elektranu u Novom Sadu i investiciju u Termoelektranu "Nikola Tesla" u Obrenovcu.