Trenutno se nalazite na strani: Moj grad Dešavanja Ostalo Izložba PRIGOVORI u Gradskoj galeriji Mostovi Balkana
 
 

Izložba PRIGOVORI u Gradskoj galeriji Mostovi Balkana

Poštovani, pozivamo Vas na otvaranje izložbe slika Ilije Paunovića u četvrak, 25.juna u 20 časova. Gradska galerija Mostovi Balkana ul Dr Zorana Đinđića 7.

 

BIOGRAFIJA

Ilija Paunović rođen je 5.8.1930. godine u Somboru. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, u klasi prof.Akademika Zore Petrović. 1962.godine kao njen nakbolji student održao je posmrtni govor i oprostio se od velike slikarke u ime svih studenata. Magistrirao je na istom fakultetu u klasi prof. Mila Milunovića. Na četvrtoj godini studija nagrađen je nagradom Akdemije. 1965.godine osnovao je grupu APRIL zajedno sa Boškom Ilačevićem, Filipom Jankovićem, Božidarom Kovačevićem i Božidarom Lazarevićem, koja se predstavila publici u Kulturnom centru Beograda. Član je ULUS-a od 1962.godine.

Bio je član upravnog odbora ULUS-a zajedno sa vajarom Bodnarovim za vreme predsedničkog mandata Zuka Džumhura. Živi i radi u Beogradu.

U slikarstvu Ilije Paunovića i njegovog kolorističkog ekspresionizma , naglašen je brz i širok potez četke preko platna bez detaljisanja u formi. Figure kao nosioci naracije, su deformisane, anatomski izmenjene ali pune unutrašnje snage i iskrenosti hromatskog zvuka. Slikar nanošnjem gustih kolorističkih masa u njima nazire oblik i pretače ga u likovni narativ. Platnima dominiraju crvena i plava polja gde je crvenom bojom i svetlošću naglašena centralna figura događaja. Slike ostvaruju dijalog sa posmatračem i time postaju vrsta medijatora između slikara i društva. Snažne metafore govore jezikom iskustva i ironije života, prikazujući ovaj svet iz jednog drugog ugla, otkrivajući istinu iza predstave, iza privida. Kako je Ilija ovu izložbu nazvao „Prigovori“ , možemo se zapitati nad svakom slikom šta je umetnikova namera.

Pojašnjenje likovnog narativa dobijamo nazivima slika, ali oni nam pružaju samo korak dalje ka razumevanju formi , dok do apsolutnog doživljaja dolazi kada svaki od spomenutih elemenata izmami osećaj na putu od oka posmatrača do ličnog iskustva i karaktera u nadi da umetnost možemo videti očima umetnika. Dinamika poteza intenzivira protok emocije koju splet prelivanja elemenata, forme i boje , izaziva u nama. Umetnikova namera jeste da stvari nazove pravim imenom otkrivajući pun sjaj njehove besmislenosti, prizivajući u pomoć prošlost kao sagovornika u prigovorima sadašnici.

foto: Svinga i glavoseča

This content has been locked. You can no longer post any comment.