Trenutno se nalazite na strani: Moj grad Dešavanja Ostalo Izložba o akademiku Mihailu Gavriloviću
 
 

Izložba o akademiku Mihailu Gavriloviću

Pozivamo vas da propratite otvaranje izložbe o akademiku Mihailu Gavriloviću (1868-1924).

Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu i Narodni muzej Kragujevac organizuju izložbu AKADEMIK MIHAILO GAVRILOVIĆ: istoričar, arhivist i diplomata. Svečano otvaranje izložbe AKADEMIK MIHAILO GAVRILOVIĆ: istoričar, arhivist i diplomata je u utorak, 03. decembra 2019. godine, 18:00 sati u Narodnom muzeju u Kragujevcu, Konak kneza Mihaila. Izložbu otvara dopisni član SANU Mira Radojević, istoričarka. Izložba traje do 27. decembra 2019. godine. Izložba je posvećena životu i radu Mihaila Gavrilovića (1868, Aleksinac – 1924, London), istoričara, doktora nauka sa Sorbone, prvog srpskog arhiviste, tj. prvog čelnika novoosnovane Državne arhive Srbije (1900), profesora Univerziteta u Beogradu, uglednog i uticajnog srpskog (i jugoslovenskog) diplomate na Cetinju, u Vatikanu i Londonu, pravog člana Srpske kraljevske akademije i predsednika srpskog Crvenog krsta u Londonu. Izložba ima za cilj da osvetli i najširoj javnosti predstavi častan lik i značajno delo jednog izvanrednog i u međunarodnim razmerama veoma uglednog nacionalnog borca, koji je, sticajem okolnosti, danas skoro sasvim nepoznat našim savremenicima.

Posetioci će biti u prilici da vide originalna dokumenta i fotografije iz života i rada Mihaila Gavrilovića, kao i relevantne publikacije. Organizatori izložbe su: Galerija nauke i tehnike SANU, Ogranak SANU u Nišu, Istorijski arhiv Niš i Narodni muzej Niš. Autor izložbe je Miljana Đorđević, Istorijski arhiv Niš.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži