Trenutno se nalazite na strani: Moj grad Dešavanja Ostalo DA LI JE POSTOJALA JUGOSLOVENSKA KNjIŽEVNOST?
 
 

DA LI JE POSTOJALA JUGOSLOVENSKA KNjIŽEVNOST?

Umetnički savet Univerzitetske galerije Vas poziva na predavanje DA LI JE POSTOJALA JUGOSLOVENSKA KNjIŽEVNOST?

 

U Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, u petak 23. marta 2018. godine u 19,00 časova, biće održano predavanje na temu „Da li je postojala jugoslovenska književnost?“

Predavanje će održati dr Adrijana Marčetić, redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Prof. dr Adrijana Marčetić na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti, na osnovnim, master i doktorskim studijama, predaje teoriju književnosti i drži kurseve o komparativnoj književnosti, naratologiji i Prustovom romanu. Autor je Figura pripovedanja (2003, 2004), studije o francuskoj naratologiji i Marselu Prustu, kao i niza književno-teorijskih radova objavljivanih u svim značajnijim domaćim časopisima i drugim publikacijama. U knjizi Istorija i priča (2009), proučava odnos između fikcionalnog i istorijskog pripovedanja na primerima iz savremenog srpskog, postmodernističkog istorijskog romana (Kišovog Peščanika, Pavićevog Hazarskog rečnika i Sudbine i komentara R. Petkovića).

Knjiga O Novoj komparatistici (2015) prevedena joj je na engleski jezik i pod naslovom After Comparative Literature objavljena 2018. godine u izdanju Instituta za književnost i umetnost iz Beograda. Jedan od urednika zbornika Proučavanje opšte književnosti danas (2005), Preispitivanja: autofikcija u fokusu komparatistike (2013), i Komparativna književnost: teorija, tumačenja, perspektive (2016). Dobitnik je priznanja za esejistiku i književnu kritiku, „Đorđe Jovanović“ (2015) i „Milan Bogdanović“ (2017). Piše književnu kritiku i prati tekuću književnu, a posebno proznu produkciju u Srbiji, bivšim jugoslovenskim republikama, i u regionu Balkana uopšte. Prevodi prozu i teorijske tekstove sa engleskog i francuskog jezika; član je Udruženja književnih prevodilaca Srbije. Angažovana je na projektu „Srpska književnost u evropskom kulturnom prostoru“ Instituta za književnost i umetnost.

Ulaz je slobodan.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži