Trenutno se nalazite na strani: Moj grad Dešavanja Koncerti Koncert BOJE ZVUKA u Univerzitetskoj galeriji- Trio Aura (Skoplje)
 
 

Koncert BOJE ZVUKA u Univerzitetskoj galeriji- Trio Aura (Skoplje)

Umetnički savet Univerzitetske galerije u petak, 2. novembra 2018. godine u 19 časova, organizuje koncert na kome će nastupiti profesori sa Fakulteta muzičke umetnosti iz Skoplja KONCERT BOJE ZVUKA.

 

T r i o „A u r a“ Strašo Temkov, flauta Ana Gaceva, klavir Marjan Miloševski, fagot

Program: Š. Lefevr, T. Jansa, A. Pjacola, K. Dimuševski .

TRIO AURA čine istaknuti makedonski umetnici, flautista Strašo Temkov, pijanistkinja Ana Gaceva i fagotista Marjan Miloševski. Osim bogate izvođačke karijere, angažovani su i kao profesori na Fakultetu za muzičku umetnost u Skoplju. Realizovali su mnogobrojne koncerte kao solisti i kao kamerni muzičari u SAD, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Engleskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Srbiji, pa i u Aziji i Africi. Nesumnjivo se ubrajaju u najbolje i najaktivnije muzičke umetnike Makedonije o čemu govore i brojne kritike. U ovom sastavu su ostvarili dugogodišnju bogatu koncertnu aktivnost, izvodeći dela svih muzičkih epoha i stilova.

Trio često promoviše dela makedonskih kompozitora napisanih baš za ovaj sastav. Njihovo izvođenje karakteriše izrazita ekspresivnost, muzička simbioza i kompaktnost zvuka i izraza.

Strašo Temkov je jedan od najuspešnijih makedonskih umetnika svoje generacije.Diplomirao je na Fakultetu za muzičku umetnost u Skoplju a magistrirao na muzičkoj akademiji „Pančo Vladigerov“ u Sofiji, Bugarska. Tokom studija je sarađivao sa eminentnim evropskim i svetskim umetnicima i pedagozima, što je rezultiralo brojnim nagradama na republičkim i saveznim takmičenjima mladih umetnika bivše SFRJ. Od 1991.je angažovan kao solo flautista Makedonske filharmonije. Talenat i želja za umetničkom realizacijom ga je dovela na koncertne podijume kao solistu sa velikim brojem orkestara: Makedonska filharmonija, Francusko-američki kamerni orkestar, Kamerni orkestar makedonske filharmonije, kamerni orkestar „Amorozo“. Održava koncerte kao solista, i kao član Makedonskog duvačkog kvinteta i mnogih drugih kamernih sastava. Nastupa na mnogobrojnim festivalima u zemlji i i inostranstvu: „Ohridsko leto“, „Jesenje muzičke svečanosti“, „Skopsko leto“, „Dani makedonske muzike“, „Heraklijske večeri“, „Art Apolonija“- Sofija (Bugarska), „Nimus“ i „ Ledamus“–Srbija, „Espresivo“-Cetinje, „Barski ljetopis“ i Međunarodni dani kamerne muzike –Nikšić-Crna Gora, zatim Hrvatska, Italija, Francuska, Engleska, SAD. Jedan je od retkih makedonskih umetnika koji je nastupao u prestižnom „Karnegi holu“ u Njujorku. Repertoar Straša Temkova obuhvata dela od baroka do savremene muzike. Izrazita je njegova težnja za promovisanjem savremenog domaćeg i stranog stvaralaštva za flautu. Izdao je dva CD-a sa pijanistkinjom Marijom Vrškovom. Njegova posvećena pedagoška delatnost kao redovnog profesora flaute na Fakultetu za muzičku umetnost u Skoplju se ogleda kroz prestižne rezultate studenata na takmičenjima, kao i nastupe na solističkim resitalima i koncertima sa orkestrima. Temkov je osnivač kvarteta flauta „Aulos“. Redovno uzima učešće u radu žirija na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Umetnik je upečatljivog stila i izraza.

PIJANISTKINjA ANA GACEVA radi kao redovni profesor klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju. Diplomirala je i magistrirala klavir na FMU u Skoplju, kao najbolji student u generaciji sa priznanjem cum laude u klasi profesora S. Slejanska. Paralelno diplomirala je i magistrirala klavir i kamernu muziku na svetski renomiranoj muzičkoj akademiji ECOLE Normale Supperieure de Paris Alfred Cortot u klasi profesora R. Jasa i Š. Debuši, kao dobitnik najviše diplome klavirskog koncertnog izvođača. Doktorsku disertaciju iz klavirske interpretacije je odbranila pod mentorstvom profesora Emeritus S. Janga sa Triniti Koledža u Londonu i profesora D. Bužarovskog sa FMU u Skoplju. Iste godine, Gaceva izdaje knjigu „Pijanistička tehnika u koncertima kompozitora – izvođača svetske muzičke scene “.

Put usavršavanja je vodi na svetski poznatu „Mocarteum Akademiju“ koju je završila u klasi profesora Del Vinj, kao njen najmlađi učesnik i stipendista. 2005 godine, kao dobitnik Tempus Granta ( u okvirima TEMPUS projekta EU) boravila je na Triniti Koledžu u Londonu. Ana Gaceva se izdvaja kao jedna od najaktivnijih i najuspešnijih solista u svojoj zemlji. Sarađivala je sa vrsnim pijanistima i pedagozima, kao što su Monik Dešose, Žan Klod Pentije, Milena Molova, Aleksandar Štarkman, Ženi Zaharieva itd. Dobitnik je više visokih državnih i međunarodnih nagrada i realizovala je brojne koncertne nastupe. Po pozivu uglednih sala i institucija Gacieva je koncertirala u Njijorku, Parizu, Beču, Salzburgu, Minsku, Kievu, Drezdenu, Sofiji, Bukureštu, Ljubljani, Zagrebu, Plovdivu, Beogradu, Portorožu, Baru, Cetinju, Logatecu itd. Ana Gaceva je čest solista Makedonske Filharmonije, Omladinskog Internacionalnog Kamernog Orkestra, Orkestra za savremenu muziku „ Sveta Sofija“, Ruskog Akademskog Kamernog Orkestra, Bitolskog kamernog orkestra. Gostovala je na renomiranim međunarodnim festivalima: Ohridsko leto, Minsko proleće, Les concerts de Midi&Demi, Kievski muzički festival, Meridian Festival Bucharest, Zagrebalki letnji festival, Piranski muzičke večeri, Festial Barski letopis, Festival Ekpresivo – Cetinje, dani makednoske muzike, Štipsko leto, Makarski letnji festival, Letnji festival u Omišu, Ljubljanski kompozitorski forum, Hvarske letnje svečanosti itd. Realizovala je brojne snimke za makedonsku Televiziju, kao i snimke za radio Skoplje, radio i televiziju Zagreb, radio Ljubljanu. Po pozivu održala je brojne seminare i bila član žiria i takmičenja klavirske interpretacije u svojoj zemlji i van zelje. Repertoar Ane Gaceve uključuje dela autora svih muzičkih epoha kao i dela makedonskih kompozitora koja aktivno promoviše u zemlji i van zemlje. 2012 godine je dobitnik visoke nagrade „Georgi Božinkov„ za najboljeg muzičkog izvođača, koju dodeljuje Savet kompozitora Makedonije.

Marjan Miloševski je diplomirao, a 2003. godine i magistrirao fagot na Fakultetu za muzičku umetnost u Skoplju u klasi profesora P. Trajkovskog. U toku studija je dva puta kao najbolji student nastupao sa Makedonskom filharmonijom. Profesionalne početke vezuje za kamerni orkestar za modernu muziku „Sveta Sofija“ sa kojim nastupa na „Ohridskom letu“ i „Danima makedonske muzike“. Posle majstorske škole u Dubrovniku 2002. godine dobija poziv za saradnju sa orkestrom za novu muziku „Sonemus“. Sa ovim orkestrom je ostvario brojne koncerte na Balkanu i u mnogim evropskim centrima. 2004. je osnovao muzičku radionicu „Ad libitum“ sa naglaskom na drvenom duvačkom kvartetu i kvartetu fagota. Aktivan je u više kamernih sastava: Trio opere, „Kon tempora“, duvački kvintet Makedonske opere i baleta, Trio „Aura“ i dr. Trenutno je prvi fagotista Makedonske opere i baleta i vanredni profesor fagota na Muzičkoj akademiji za muziku u Skoplju. Miloševski je fagotista mlađe generacije koji na svom repertoaru uspešno održava i dela starih majstora kao i dela najnovijih pravaca klasične muzike.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži