Trenutno se nalazite na strani: Moj grad Dešavanja Festivali O Arsenal fest-u
 
 

O Arsenal fest-u

Kragujevac je važan regionalni centar i prva prestonica moderne Srbije. U vreme srpske građanske revolucije (1804 - 1815) Kragujevac i njegovo šire okruženje (Šumadija) bili su prva teritorija oslobođena od dugotrajne turske okupacije. Tada je knez Miloš, pored kneževske rezidencije, pravoslavne crkve, Skupštine, gimnazije i drugih institucija i objekata slobodne države, odredio i prostor za skladištenje oružja stajaće vojske - Oružodejnica (arsenal).

O Kneževom arsenalu

Srpski knez Aleksandar Karađorđević 1851. godine podigao je u Kragujevcu fabriku naoružanja (Topolivnica) koja je u svom sastavu imala i arsenal. Te zgrade, sačuvane i danas, predstavljaju najstarije objekte industrijske gradnje na Balkanu. Zbog očuvanog autentičnog izgleda i atmosfere karakteristične za epohu početka industrije, Knežev arsenal je posluzio kao scenografija za veliki broj televizijskih serija, filmova i muzičkih spotova (najpoznatija je TV serija Titanic: Blood and Steel).

Danas se taj prostor nalazi pod paznjom velikog broja organizacija i institucija Srbije i EU sa ciljem da se prouči, očuva i uključi u savremeni kulturni život, a da ostane i dalje neizmenjen. Prvi korak u tom pravcu jeste regionalna muzička manifestacija ARSENAL FEST.

 

Budite deo kreativnog trenutka - na mestu očuvane prošlosti mi stvaramo budućnost. DOBRODOŠLI U KRAGUJEVAC NA ARSENAL FEST.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži