Trenutno se nalazite na strani: Vesti Sport Fudbal Vahin Alžir mučio Nemce do produžetaka, Širle odveo "pancere" na Francusku
 
 

Vahin Alžir mučio Nemce do produžetaka, Širle odveo "pancere" na Francusku

Fudbaleri Nemačke pobedili su Alžir sa 2:1 (0:0) tek posle produžetaka, i u četvrtfinalu Mundijala igraće protiv Francuske. "Pustinjske lisice" bile su u velikom delu meča bolji rival, golmani obe ekipe su oduševili bravurama, ali je na kraju kvalitet selekcije Joakima Leva presudio, zahvaljujući pogotku džokera Širlea koji je slomio otpor borbenih izabranika Vahida Halilhodžića.

Ušli su Alžirci u meč sanjajući reprizu 1982. godine kada je Zapadna Nemačka poražena sa 2:1 na Mundijalu, a pristupom bez suvišnog respekta, fizičkom spremnošću, presingom i akcijama, uz sjajnu taktičku pripremu selektora Vahida Halilhodžića, bili su bolji takmac u prvih 45 minuta.Sa druge strane, čak sedam igrača Bajerna bilo je u postavi Nemačke, a najviše posla imao je golman Manuel Nojer, i to kao bek.

Previsoko su "panceri" postavili odbranu, Slimaniju nije bio problem da pretrči Mertesakera, pa je Nojer već u devetom minutu morao da istrčava van šesnaesterca kako bi intervenisao, da bi nešto kasnije i Feguli prokockao šansu odlukom da šutira iz teške pozicije, umesto da proigra saigrače.

Nojerova utakmica

Manuel Nojer je imao 59 puta kontakt sa loptom na meču, od toga 21 je ostvaren van šesnaesterca. Na kraju, sjajnu partiju je završio sa 32 dodavanja.

Malo ko se nadao da će Alžirci igrati u osmini finala, a oni su čak diktirali tempo Nemcima, dok je na drugoj strani Tomas Miler ostao neprimetan. Umesto kreacije u napadu, bilo je grešaka u odbrani, pa je Mertesaker lošim dodavanjem naterao Nojera da još jednom izleti van kaznenog prostora i pošalje loptu što dalje.

Povreda Mustafija 
Pozvan je Mustafi tek naknadno umesto povređenog Marka Rojsa, odigrao je dva meča u grupi i sada je bio starter, ali je i on morao van terena zbog povrede.

Selekcija Joakima Leva je popravila utisak tek u 41. minutu kada je Kros šutirao sa 25 metara u donji levi ugao, Mboli je odbio loptu do Gecea, kome je još bolje skratio ugao i odbranio šut. Do kraja poluvremena, Alžir je čuvao snagu i zatvorio prilaze golu, pa je Kros, nemajući pravo rešenje za dodavanje, gađao iz daljine visoko preko gola pred odlazak na odmor.

Temperamentni Lev je u poluvremenu napravio izmenu, Širle je bio zadužen da promeni ritam utakmice umesto Gecea, a posle samo pet minuta mogao je da promeni rezultat. Posle bravura u defanzivi, Nojer je čak bio u prilici i da asistira Širleu kad je lansirao loptu za kontru, ali je Belkalem uspeo da otkloni opasnost.

Alžir posle toga više nije bio opasan kao u prvom delu igre, Širle je bio osveženje za "pancere" u ofanzivi iako nije ušao u novu šansu, a Mboliju je jednom pripretio i Lam, kome baš i ne prija pozicija centralnog veznog. Od 70. minuta nije morao da igra na sekundarnoj poziciji, povređenog Mustafija zamenio je Kedira, pa je Lam otišao u defanzivnu liniju, čiji je punopravni peti član Nojer ponovo morao van šesnaesterca, kako bi glavom poslao loptu u aut ispred Slimanija.

Borbenost do kraja nije se dovodila u pitanje, Halilhodžić je dugo čekao na prvu izmenu, pa je tek u 78. minutu Taidera zamenio Braimijem, a onda je na drugoj strani još jednom neverovatan bio Mboli, odbranivši žestok udarac Milera glavom. Naleteo je i Širle na odbitak, pa je Belkalem ispred gola uspeo da preusmeri loptu u korner.

To je pokrenulo novi talas napada Nemačke, Miler je posle jedne finte u šesnaestercu stvorio i prostor za šut, ali je traljavo zahvatio loptu u odlučujućem trenutku. Bio je zatim i akter jednog od najkomičnijih slobodnih udaraca u istoriji fudbala. Pokušali su Nemci da izvedu trik pri izvođenju, Švajnštajger je napravio krug oko lopte, Miler se sapleo dok ju je preskakao pred utrčavanje iza živog zida, a Kros je hteo samo da "bocne" loptu i prebaci je preko poređanih Alžiraca, i sve što su dobili je smeh zbunjene publike.

"Džokeri" rešetaju na Mundijalu 
Gol Andrea Širlea je bio 26. na ovom Mundijalu koji su postigli rezervisti, što je novi rekord svetskih prvenstava kada je reč o golgeterskom učinku igrača koji su u igru ušli sa klupe.

Ušlo se u produžetak, ali tad već nisu imali razlog Alžirci za smeh, posle samo dva minuta su poklekli kada je Miler prošao po levoj strani i centrirao kroz trojicu igrača, a Širle je petom poslao loptu iza leđa Mbolija za 1:0. Ostao je dugo nepomičan Vahid Halilhodžić, tek nešto kasnije je napravio i poslednje izmene ubacivši Bugeru i Đabua, ali do kraja prvog produžetka nije bilo izlaska iz nemačkog ritma.

Primljeni gol i umor su potpuno iz takta izbacili Alžirce, posle 90 minuta igranja iznad svojih mogućnosti nisu imali ni snage za ozbiljniji napad, defanzivna linija se potpuno raspala, pa je nakon nonšalantnog poigravanja u šesnaestercu Ozil zakucao loptu u mrežu. Zaslužili su i Alžirci da postignu bar gol, a to se desilo u nadoknadi produžetka, kada je Đabu iskoristio centaršut sa desne strane da matira sjajnog Nojera za dostojanstven oproštaj. Na kraju, nije bilo iznenađenja i gledaće se duel dva bivša svetska i evropska prvaka, Francuske i Nemačke.

Nemačka - Alžir 2:1 (0:0)

(Širle 92, Ozil 119 - Đabu 120+1)

Stadion: Beira-Rio, Porto Alegre Sudija: Sandro Riči (Brazil)

Nemačka: Nemačka: Nojer, Boateng, Mustafi (od 70. Kedira), Mertesaker, Hevedes, Lam, Švajnštajger (od 109. Kramer), Kros, Ozil, Miler, Gece (od 46. Širle).

Alžir: Mboli, Mostefa, Belkalem, Hališ (od 97. Bugera), Mandi, Lasen, Feguli, Gulam, Taider (od 78. Braimi), Slimani, Sudani (od 100. Đabu).

Izvor:Blic

This content has been locked. You can no longer post any comment.