Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Izolžbe fotografija "Slovenski krug" Marka Stamatovića
 
 

Izolžbe fotografija "Slovenski krug" Marka Stamatovića

Otvaranje izložbe fotografija Marka Stamatovića iz Kragujevca, pod nazivom "Slovenski krug" predstavlja osvrt na zapostavljenu slovensku mitologiju. Izložba će biti otvorena u sredu 07. novembra u 20 časova u gradskoj galeriji "Mostovi Balkana".

 

Marko Stamatović

Rođen 13.02.1977.godine u Kragujevcu. Master grafičkog dizajna diplomirao 2008.godine na Filološko – Umetničkom Fakultetu u Kragujevcu, odsek za grafički dizajn, član ULUPUDS-a od 2008. godine, odsek za umetničku fotografiju i dizajn. Radovi su mu objavljivani u mnogim publikacijama i časopisima kao što su Politika, REFOTO, Novi Magazin, Svetlost, CityWalker, Digital, Digital camera, Danas, Blic , Turistički Svet, National Geographic Srbija kao i Smithsonian Magazine . Autor 20 samostalnih izložbi zakljucno sa 2016.-om godinom i učesnik preko stotinu salona i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Njegov fotografski rad je nagradjivan i u zemlji i inostranstvu a neke od najvažnijih nagrada su nagrada ta najbolju fotografiju Windows 7 sistema , kompanije Microsoft, druga nagrada na prestižnom svetskom foto konkursu „Lovers of the Light“ kao i nagrada Ujedinjenih nacija i Alijanse Civilizacija za najbolju fotografiju godine za 2011. godinu Trenutno radi kao profesor likovne kulture u Kragujevcu. Umetnički direktor foto&dizajn studija „STAMATOVIC“.Stalni saradnik magazina National Geographic Srbija. Predsednik i osnivač foto kluba "APOLO" iz Kragujevca i idejni tvorac i osnivač prvog festivala umetničke fotografije u Srbiji, pod nazivom FOTORAMA.

SLOVENSKI KRUG

U ovo doba brzog življenja, reklama i blokbastera, oživljavanja raznih likova grčke i nordijske mitologije pretočenih u super heroje stripova i novela, polako ali sigurno gubimo kontakt sa jednim misterioznim i magijskim svetom koji je prožimao našu prošlost i kroz tradiciju, iako neprimetno, aktivno prožima našu sadašnjost. Od Pramraka do Prajajeta, od Svaroga do Peruna, divova, patuljaka i Drveta Sveta, sve su to delovi jednog univerzuma koji je vladao životima naših predaka i koji i danas postoje u tragovima u našem svakodnevnom življenju. Osetio sam potrebu da se na neki način usudim i pokušam da kroz svoja viđenja upotpunim sliku o ovom davno zaboravljenom veličanstvenom svetu jer jedino kroz ta saznanja možemo shvatiti neverovatnu raznolikost i dubinu nečega što nazivamo kulturnim nasleđem Srba. Ovo je  priča o jednoj zaboravljenoj magiji verovanja, načinu poimanja ciklusa života i smrti kod staroslovenskih naroda kroz mitologiju i običaje. Kultura starih slovena je bila duboko povezana sa prirodom i  njene  manifestacije su doživljavane kao delovanje božanskih sila te se ova priča fokusira na  smene godišnjih doba kroz likove Boginja plodnosti i smrti.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži