Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Koncert violiniste Marka Josifoskog i otvaranje izložbe Vanilla Rush
 
 

Koncert violiniste Marka Josifoskog i otvaranje izložbe Vanilla Rush

U Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, u petak 19. oktobra 2018. godine, sa početkom u 19,00 časova svečano će biti otvorena izložba pod nazivom Vanilla Rush, autora Andrijane Danilović.

 

Izložbu Vanilla Rush čine radovi kojima se kroz različite umetničke medije istražuje specifičan način pervertiran (već sam po sebi problematičan) imperativ lepote.

Rad na postavci započet je dekonstrukcijom savremenih stereotipa o lepoti, primarno usmerenih i nametnutih ženi, do nivoa banalnosti - banalnosti koja i jeste njihova suština. Insistiranje na lepom i privlačnom po svaku cenu, u prostoru koji je mnogo jače nego globalnim trendovima obeležen decenijama nemaštine i siromaštva na raznim nivoima, sasvim prirodno, dobija karikaturalnu formu. Radovi koji čine Vanila Rush se ne bave moralisanjem, već sam fenomen razmatraju iz empatične pozicije, jer pritisak imperativa lepote osećam(o) i na sopstvenoj koži. Pitanje je samo do koje mere mu podležemo.

Postavku čine slike i prostorne instalacije. Sladunjavi svesno prenaglašeni kolorit i insistiranje na mnoštvu tekstura koje asociraju na printove na tkaninama i aksesoaru služe da kreiraju atmosferu lažne raskoši i sjaja, kako samih radova tako i prostora u kome se nalaze. Plastični pseudo-barokni ramovi u koje su slike smeštene imaju istu fuknciju sirotinjske hiper-estetizacije. Muve koje su jedini figuralni element ovih slika pojavljuju se na nivou asocijativne veze – slatko (sladunjavo, vanila) – muva, i predstavljaju u određenoj meri ironijski otklon u odnosu na temu kojom se radovi bave.

Andrijana Danilović

Andrijana Danilović je rođena u Užicu 1989. godine. Osnovne i master studije zidnog slikarstva završila na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, a master rad odbranila 2013. godine. Doktorirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2018. godine odbranivši umetničko- istraživački projekat Grad i slika – značaj i funkcija slikarskih intervencija u javnom prostoru. Fokus interesovanja i delovanja je na slici u javnom prostoru, kako kroz autorski umetnički rad, tako i kroz teorijsko istraživanje i kritičke tekstove u medijima. Radove do sada više puta samostalno izlagala u referentnim galerijama u zemlji i inostranstvu. Autorka nekoliko desetina murala i intervencija u javnom prostoru u zemlji i regionu. Članica ULUPUDS od 2014. godine, umetničkih kolektiva NBO i Street Smart i saradnica portala Kontrapress.

Svi zainteresovani posetioci će biti u mogućnosti da izložbu pogledaju do 20. novembra 2018. godine

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži