Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura SLIKE U RASLOJAVANjU, U KRETANjU
 
 

SLIKE U RASLOJAVANjU, U KRETANjU

Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo na otvaranje izložbe slika Dušice Pejić u petak 28. septembra u 20 sati. Dobrodošli u Gradsku galeriju "Mostovi Balkana".

Novi ciklus slika Dušice Pejić, predstavljen na velikim formatima, pleni posebnom fascinacijom. Ne samo zbog svojih dimenzija – bojene površine i živo kretanje na platnu poseduje moć opčinjavanja – vladaju i zavode posmatrača. U spoju širokih diptiha, dopiru do nas u strujnim gibanjima, izuzetnom i nesvakidašnjom energijom. otkrivamo platna u snažnim potezima, u gustim pastuoznim nanosima i reljefnoj paleti.

Slike su izražene u vibracionom skladu, te u isto vreme odaju težinu sabiranja u čvrste površine, a potom, svojstvo raslojavanja bojenih segmenata. U unutrašnjem kretanju slike, u vrtlogu crvenog i belog, u podrhtavanju, kao da se čvrsti nanosi slojevito oslobađaju stega, potom pomeraju i sabiraju u novi oblik – kružno kretanje. Ima se utisak oživljene slike. Platna plešu oko posmatrača, u jedinstvenom kretanju, u plamtećem sjaju palete. U samom nastajanju prepoznajemo spoj palete sa rukom umetnice, koja preciznim i osmišljenim pokretom nanosi boju. Ta ruka, sa slikarskim priborom i četkama, preobraća se u veštoj igri, u živu napravu. Silinom svog poteza, povlači celo telo, i čini se da je energija tela, u ubrzanom kretanju, sjedinjena sa slikom u nastajanju. Započinje let po platnu, poput snažnih krila, koja po svim zakonima gravitacije, u prostoru vertikale i horizontale, održava ravnotežu bojenih površina. U trenutku uzletanja, ta ruka snažnim zamasima U kretanju, razara belinu platna i nanosi novo belo. Boju rasipa poput srebra na razapetu površinu.

Taj razigrani pokret je u apsolutnoj pokornosti i predavanju ideji i inspiraciji same umetnice. Da li samo kretanje obeležava prepoznatu metamorfozu slike koja nastaje kao rezultat fantazmagorične transformacije već postojećeg nanosa boje. Preobražaj koji predstavlja parcijalne izmene slike, i mi otkrivamo u perspektivi – novu sliku. (Svakako – samo u našem prividu). Čini se da sam doživljaj, delovanje naše emocije, uzrokuje tu zagonetku. U prisnom doživljaju samo naše oko na platnu čini duboke vizuelne promene vezane za kolorit – pretapanje, raslojavanje i zgušnjavanje boje. I prepoznajemo Kretanje – kao magnetni doživljaj metamorfoze slike. Imamo osećaj da se svaka od nanesenih bojenih površina bori za svoju nadmoć i individualnost. Za jedinstvenu igru. Ima se, takođe, osećaj suprotstavljenih polova nanetog kolora, koji su sjedinjeni u umetničkoj nameri, u čvrstu eruptivnu masu na platnu. Sabrani u središnu tačku, poput vodenog vrtloga, koji zanosi i potapa posmatračevo oko. Unutrašnje „neslaganje“, borba za „prevlast“ svakog pojedinačnog sloja nudi doživljaj žive vibracije i kretanja. Nudi nam uzvišenost jedinstvene umetničke igre. Snaga boje u oscilaciji i kruženju, povlači u svoje tajne.

Novim ciklusom slike Pejićeva nas osvaja i osećamo nemerljivu snagu pokreta i sopstvenog kretanja u emotivnom doživljaju slike. Nove slike, koje poseduju snažno, gotovo zvučno kretanje. U prvom planu, magnetsko sabiranje, slojevito preplitanje i energijom samog kolora, mađioničarski rastvara svoje vatrene obruče i oko nas pršte zvezde, u vibraciji zlatnih struna, u nebeskim prostorima, gde se pokreće magija igre, muzike i belih slika. Bojeni odsevi koji u isti mah lete i sabiraju se, nošena bljeskom sopstvene energije i unutrašnjom vatrom boje na platnu. U izloženom ciklusu Kretanja, otkrivamo fascinantan umetnički doživljaj – veliko slikarstvo mlade umetnice. Prepoznajemo radost koju nam nudi. Preplitanje dve umetnosti. Taj čvrsti zagrljaj igre i slikarstva. To duboko kretanje i prožimanje. Taj život koji nam vanvremenski i jedinstven prikazuje Dušica Pejić. Život blistav i uzvišen.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži