Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Otvaranje izložbe "Kostim od skice do scene" kostimografa Jelene Janjatović
 
 

Otvaranje izložbe "Kostim od skice do scene" kostimografa Jelene Janjatović

U Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, u ponedeljak 3. septembra 2018. godine, sa početkom u 19,00 časova svečano će biti otvorena izložba autorke Jelene Janjatović, koja nosi naziv „Kostim od skice do scene“.

 

Pozorišna umetnost je sinteza više umetničkih rodova – teksta, režije, glume, slikarstva, muzike i igre - u jedan homogeni scenski svet i život. Scenski kostim u funkciji pozorišne predstave prolazi kroz četiri faze evolucije:

1) uobličavanje kostima (zamisao, ideja, skica);

2) izrada (kroj, materijal, šivenje);

3) scensko isprobavanje kostima (prilagođavanje);

4) kostim u scenskom dejstvu. Složenost pozorišnog kostima uviđa se kroz njegove višestruke funkcije, karakterološke ili psihološke, likovne ili vizuelne, scenske ili dramaturške.

Svaka faza razvoja kostima je zanimljiva za sebe. Utvrđivanje različitih odnosa: glumčevog tela i kostima, odnos kostima i uloge (lika), odnos kostima i scenskog prostora, kao i uzajamni odnos svih kostima i njihovo sadejstvo. Scenski kostim u trenutku svog nastanka ne ispunjava samo anatomske zahteve tela, već i bitne dramaturške zahteve pozornice ostvarujući svoja simbolička i metaforička značenja. On može da govori kroz svoj likovno-vizuelni tekst, ali isto tako i da prikriva kroz vizuelni podtekst. Kostimografska ideja (skica) govori svojim sopstvenim jezikom kroz boju, liniju, formu. Slika kostima rešava oblik, boju i sadržaj jer bi kostim zatim trebalo da nosi glumac – prirodno i životno. Sam kostim započinje život na sceni povezan sa pokretom, akcijom, muzikom, govorom i ritmom, što dočaravaju fotografije iz predstava. Fotografije otkrivaju i odnos kostima i scenografije, kao i odnos sa svetlošću i tamom scene. U toku predstave kostim doživljava promene – može biti stariji, pohabaniji. Može se do kraja raspasti, deliti sudbinu lika koji ga nosi. Najzad, kostim se može videti i kao izložbeni eksponat.

Posmatrač može sagledati sve njegove uglove, proporcije, pun kolorit, izbor materijala, formu. Svojom likovnošću, skulpturalnošću, on najpotpunije i najizraženije otkriva sve kontraste i sukobe u jednoj drami, noseći sa sobom ideju predstave. Zamisao je da, imajući u vidu sve navedene osobenosti kostima , prikažemo sav njegov umetnički izraz i snagu, pružajući mogućnost posmatraču da stekne jasniju predstavu o procesu nastanka kostima. Izložene eksponate bi činila tri elementa: kostim, njegova skica (ideja) i fotografija, koja bi predstavila kostim u funkciji predstave.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži