Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Izložbe kaligrafskih radova Violete Marković pod nazivom "Pismo i ornamenti"
 
 

Izložbe kaligrafskih radova Violete Marković pod nazivom "Pismo i ornamenti"

Otvaranje izložbe kaligrafskih radova Violete Marković pod nazivom "Pismo i ornamenti" Otvaranje izložbe će biti u četvrtak 12. aprila u 20 časova u Gradskoj galeriji "Mostovi Balkana".

U eri kompjutera i digitalne tehnologije svako podsećanje na prošlost i vraćanje na veštine rađene rukom jeste dobrodošlo. Veština lepog pisanja je jedna od njih – ona skoro da postaje delo starih vremena. Ipak, postoje ljudi koji kroz svoju umetnost čuvaju tu prošlost i tradiciju inspirišući se njome ugrađujući je u sadašnji momentum.

Violeta Marković je jedna od njih. Ona ćirilično pismo i srpski jezik u kombinaciji sa srednjovekovnom ornamentikom oživljava i čuva na prepoznatljivim primerima umetnosti lepog pisanja kroz kombinaciju teksta, ornamenata i okvira. Gradeći svoje stvaralaštvo na osnovama srpske srednjovekovne pisane tradicije, ali i one nastale na arhitektonskoj plastici, umetnica je ćirilični zapis uspešno sjedinila sa šarom i ukrasom kao smisaonim jezikom simbola. Spojivši likovnu i pisanu formu stvoreni kaligrafski radovi podjednako su tretirali lepotu pisanog teksta i inicijala kao početnog slova i lepotu ornamenta kao univerzalne pojave u svim vremenima i svim civilizacijama.

Iako je moderno vreme ornament pomerilo u drugi plan sa težištem na formu, a ne na dekoraciju, ne može mu se poreći značaj još od daleke prošlosti kao prvom dokazu ljudske svesti o okolini. Violeta Marković čuva ovu nepravedno skrajnutu manifestaciju likovnog doživljaja poštujući red, balans, repeticiju dok slika bujne preplete, stilizovane biljke i lozice koje uokviruju svetlo polje papira sa odabranim delovima teksta pisaca, filozofa, svetih otaca. Boje su uglavnom mirne dok je dinamičnost iskazana kroz kontrast detalja i podloge, tekstualne i ornamenatlnih partija. Ovi prefinjeni umetnički komadi oslikavaju i unutrašnje stanje samog umetnika koji svojim potezima pokazuje kontrolu ruke i uma istovremeno.

Potpuna posvećenost delu iskazana je kroz raskoš jedne intimne umetnosti koja spaja tradiciju i umetnost na jedan savremen način, suštinski je približavajući današnjem vremenu i podjednako obraćajući pažnju i na prošlo.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži