Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Revolucionar i šahista Aleksandar Iljin-Ženevski i počeci sovjetskog šaha
 
 

Revolucionar i šahista Aleksandar Iljin-Ženevski i počeci sovjetskog šaha

U ponedeljak, 18. decembara, Kontakt galerija SKC-a od 19 časova predavanje: Revolucionar i šahista Aleksandar Iljin-Ženevski i počeci sovjetskog šaha.

 

Na predavanju će se govoriti o životu i radu jednog od značajnih ličnosti boljševičke partije i oktobarske revolucije, diplomati i šahovskom majstoru Aleksandru Iljinu-Ženevskom, njegovom angažmanu u formiranju sovjetske šahovske sekcije i principima na kojima je ona izgrađena. Uz to, razmatraće se istorija razvoja šaha u Sovjetskom savezu, uz osvrt na neke od najznačajnijh ličnosti koje su u njemu učestvovale: Krilenko, Botvinik, Aljehin, Bogoljubov...

Biće govora i o sprezi politike i šaha koja je pomogla da šah dobije status nacionalnog sporta u SSSR-u. Nakon predavanja moći ćete da pogledate igrano-dokumentarni, dvadesetominutni nemi film Šahovska groznica Vsevoloda Pudovkina i Nikolaja Špikovskog, snimljenog za vreme održavanja šahovskog super turnira u Moskvi 1925. u kom su učestvovali neki od najboljih igrača tog vremena uključujuži i tada aktuelnog svetskog prvaka Hoze Raula Kapablanku.

Predavač: Internacionalni majstor Dušan Jovanović

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži