Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Izložba crteža Mehmeda Slezovića pod nazivom "Meditacije na Seni"
 
 

Izložba crteža Mehmeda Slezovića pod nazivom "Meditacije na Seni"

Izložba će biti otvorena u četvrtak 21. septembra u 20 sati u Gradskoj galeriji "Mostovi Balkana" trajaće do 11. oktobra. Mehmed Slezović je umetnik koji se od svojih profesionalnih početaka do danas potvrdio kao stvaralac originalne poetike. Bavljenje grafikom, slikom, crtežom i teorijom umetnosti svedoči o svestranoj ličnosti čiji stvaralački prosede čine pažljivo osluškivanje spoljašnjih i unutarnjih impulsa, njihova analiza, promišljanje i tek potom u delikatnom postupku transponovanje na papir ili platno.

 

Crtež je jedan od likovnih modusa u kojima Slezović ispoljava kreativni nerv. U osnovi njegovog celokupnog opusa je figuracija kao jezički sistem i crteži iz ciklusa “Meditacije na Seni” zadržavaju ovu premisu ali ispoljavaju i tendenciju ka bespredmetnim sadržajima. Ako se zna da je crtež discplina koja prenosi čaroliju trenutka zadržavajući dah neposrednosi i direktnog nadahnuća, onda je jasno zašto autor pojedine teme opservira u ovoj izražajnoj formi. Slezović duboko proživljava svoju umetnosti i zato je izabrana problematika uvek emotivno bliska autoru ali isto tako i likovno intrigatna kao sadržaj koji on percipira na više nivoa. Zrelina pristupa koja karakteriše ove radove nastala je kao rezultat predanosti autora koji izjednačava njihovu likovno-misaonu dimenziju.

Kulturno nasleđe, nataložena istorija, razvijenost civilizacije, isprepletenost kulturnih modela i mnoge druge tekovine koje krase ovaj grad umetnosti, su svojstva koja osvajaju ali i podstiču na analogije i zapitanost različitog tipa. Slezović pažnju zadržava na identifikacionim simbolima - Luvru, Notr Damu, Ajfelovoj kuli i sl. sadržajima ali je fokus interesovanja prevashodno usmeren ka Seni i njenim meditativnim dubinama. On se oslanja na stvaran arhitektonski prostor koji poetski intonira, čime stvara ambijent u kojem su prepoznatljive vizuelne predstave protkane dozom ezoterije. Na taj način zadržana je nepobitna istinitost prizora ali je iskazana i subjektivizacija umetnika, uz konstataciju da ovi, kao i radovi sa drugom tematikom iz ciklusa “Meditacije na Seni” teže nadilaženju fizičkih granica prostora i vremena.

Koncept u sadržinskom, plastičnom i poetsko-filozofskom smislu ovih, kao i radova koji se mogu posmatrati kao apstraktno-asocijativni, je baziran na likovnosti koja u simbozi sa duhovnom potkom, crtežima daje dublji i višeznačni smisao. Ovaj aspekt je naročito naglašen u crtežima u kojima je dematerijalizovan motiv čime se pojavnost dovodi na nivo asocijacije. To su uglavnom kompozicije inspirisane Senom gde u prividno realističkom aranžmanu egzistira potpuno nezavisna metafizička stvarnost. Sažimajući vreme i prostor, prošlost i sadašnjost, on koncepcijski sintetizuje ličnu kontemplativnost udruženu sa viđenim i doživljenim spoljašnjim svetom koju potom materijalizuje u dvodimenzionalnoj ravni crteža. Estetsko-likovna celovitost govori u prilog njihove zaokruženosti i punoće delovanja. Na fonu dominantnog plavog beskraja dešavaju se nepregledni gradacijski rasponi, igra sunčeve svetlosti, linearne arabeske, transformacija formi…

Ciklus “Meditacije na Seni” ukazuje dokle je Mehmed Slezović u svojim temeljnim istraživanjima stigao, potvrđujući visoke domete koje je već ranije ovaj stvaralac dosegnuo.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži