Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Izložba Portret studenjaka
 
 

Izložba Portret studenjaka

Izložbom Portret Studenjaka koja će biti otvorena u utorak 7. februara 2017. godine u 20h Studentski kulturni centar Kragujevac započinje ovogodišnju izlagačku sezonu.

Izložba Portret studenjaka pruža nam priliku da kroz stare fotografije saznamo kako je nekada izgledao Studentski grad, njegovi stanari i društveni život, a kako danas izgleda ovaj studentski dom – iz vizure savremenika i polaznika radionice Izvan okvira. Izložbu će otvoriti Maida Gruden, istoričaka umetnosti i urednik likovnog programa Doma kulture Studentski grad i Marija Konjikušić, istoričarka umetnosti, koje su i kustoskinje ove izložbe.

Ovu izložbu galerija SKC realizuje u saradnji sa Domom kulture Studentski grad. Publika će imati priliku da ovu izložbu pogleda do 3. marta 2017. u oba galerijska prostora SKC-a. Izložba fotografija pod nazivom Portret Studenjaka nastajala je kroz nekoliko aktivnosti: delovanjem fotografske radionice Izvan okvira, kao segmenta likovnog programa Doma kulture Studentski grad, pregledanjem fotografske arhive Doma kulture Studentski grad i doprinosom ljudi, bivših i sadašnjih stanara Studentskog grada, koji su živeli u ovom studentskom domu od sredine pedesetih godina dvadesetog veka do danas.

Nakon poziva upućenog preko štampanih i digitalnih medija, svima koji u svojim privatnim albumima ili savremenim digitalnim folderima posedju fotografije o životu u Studentskom gradu, javili su nam se mnogi koji su podržali ovu inicijativu i ustupili nam svoj fotografski materijal na korišćenje u pripremi izložbe. Paralelno, oformili smo grupu Portret Studenjaka na društvenoj mreži Facebook, čime smo otvorili mogućnost da zainteresovani dele i objavljuju fotografije, te da na taj način gradimo zajednički, interaktivni virtuelni prostor u kome bi putem medija fotografije umrežili svoje uvide, proširili saznanja i istovremeno se zabavili.

Izložbu prati veb sajt radionice Izvan okvira, www.izvanokvira.rs, koji sadrži blog o projektu Portret Studenjaka. Veb sajt, blog i fejsbuk grupa su nakon završetka izložbe nastavlii da postoje ne samo kao vrsta dokumenta o ovoj akciji već i kao aktivni virtuelni domen, koji se permanentno dopunjava. Bitan i ne mali deo izložbe predstavljaju fotografije polaznika fotografske radionice Izvan okvira koja je delovala pod voditeljstvom fotografkinje i istoričarke umetnosti Marije Konjikušić od marta do oktobra 2016. godine. Polaznici radionice dobili su znanja ne samo o upotrebi fotografskog medija sa tehničkog aspekta već i o konceptualnom pristupu fotografiji, te o razavijanju fotografskih priča i projekata. Jedan od zadataka za polaznike bilo je istraživanje života stanara Studentskog grada, njegovog ambijenta sa svim funkcionalnim celinama, posebnim mestima i situacijama u okviru naselja koja zahtevaju poznavanje lokalno uspostavljenjenih kodova komunikacije. Na taj način rad polaznika je bio usmeren ka direktnoj komunikaciji sa stanovnicima Studenjaka koji su dobili mogućnost da podele svoje životne priče i interesovanja.

Kustosi : Maida Gruden, urednik likovnog programa Doma kulture „Studentski grad“, Marija Konjikušić, voditelj radionice “Izvan okvira” Saradnici: Jana Gligorijević, Leposava Strugarević, Milosav MićićPolaznici radionice “Izvan okvira”: Stefan Ivković, Tijana Ćosić, Milosav Mićić, Aleksa Vitorović , Žarko Nikolić, Toma Džinić, Jana Gligorijević.

foto: www.izvanokvira.rs

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži