Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Koncert Nove muzike - SKC Kragujevac
 
 

Koncert Nove muzike - SKC Kragujevac

Novu muziku za violu i harmoniku, 25. januara u 20 časova u prostoru Kontakt galerije Studentskog kulturnog centra izvešće Saša Mirković - viola i Vladimir Blagojević - harmonika. Na programu su dela srpskih kompozitora: Ivane Stefanović, Svetlane Savić, Stevana Kovača Tikmajera, Ane Gnjatović, Zorana Erića, Milorada Marinkovića.

 

Saša Mirković, violista, rođen je u Čačku 1980. god. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stiče u Školi za muzike talente u Ćupriji, nakon čega završava osnovne i magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je trenutno na završnoj godini doktorskih studija. Tokom školovanja profesori su mu bili ugledni pedagozi - Petar Ivanović, Panta Veličković, Đerđ Zazrović, Tomislav Milošević i Dejan Mlađenović. Aktivan kao solista i kao kamerni muzičar, sa posebnim afinitetom za savremenu umetničku muziku. Održao je veliki broj resitala i kamernih koncerata. Kao solista, član gudačkog kvarteta i član orkestra, učestvovao je na svim važnim manifestacijama u Srbiji (BEMUS, Tribina kompozitora...), kao i na koncertnim turnejama u inostranstvu. Kao solista, nastupao je sa slovačkim kamernim orkestrom Bogdan Varhal, Ansamblom Arte, Beogradskim kamernim orkestrom „Ljubica Marić“, Beogradskim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran“, Kamernim orkestrom Šlezinger, Simfonijskim orkestrom Vojske Srbije Stanislav Binički, Omladinskim simfonijskim orkestrom Jugoistočne Evrope, Kamernim orkestrom Univerziteta umetnosti u Kragujevcu, No Borders orkestrom i ansamblom Metamorfozis čiji je osnivač i umetnički direktor.

Tokom svoje koncertne karijere, kao solista, član ansambala i orkestara nastupao je u Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Mađarskoj, Rumuniji, Grčkoj, Švajcarskoj, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj, Islandu, SAD, Kanadi, Austriji, Australiji, Novom Zelandu, Hong Kongu, Švedskoj, Finskoj, Holandiji, Rusiji, Norveškoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, i u dvoranama kao što su Karnegi Hol, Ejvori Fišer Hol, Opera u Sidneju, sala Čikaške filharmonije, Volt Dizni Hol, Soni centar, Palata muzike u Barseloni, sala Berlinske filharmonije i mnogim drugim .... Njegovo dosadašnje profesionalno angažovanje uključuje poziciju lidera sekcije viola u  Ansamblu za novu muziku, Ansamblu ARTE, Beogradskom gudačkom orkestaru „Dušan Skovran“, Beogradskom kamernom orkestaru „Ljubica Marić“, Kamernom orkestru „Šlezinger“, kao i saradnju sa Orkestrom Žebeljan i Beogradskom filharmonijom. Takođe je nastupao u okviru kvarteta Kontradance i Kon-trast.  Saša je član i solo violista regionalnog No Borders Orchestra. Premijerno je izveo veliki broj  dela, koje su za njega pisali i posvetili mu domaći i stani kompozitori, kako za solo instrument tako i za violu i orkestar.

Saša Mirković je dobitnik velikog broja prvih i specijalnih nagrada, među kojima se ističe Prva nagrada na takmičenju Talenti za 21. vek  u Slovačkoj, koja mu je dala priliku da nastupa kao solista sa slovačkim kamernim orkestrom pod upravom violiniste Bogdana Varhala. Dobitnik je i više specijalnih priznanja za izvođenje savremene muzike. Pohađao je majstorski kurs Prag-Beč-Budimpešta i radio sa profesorom Ognjanom Stančevim. Kao član kvarteta Kontradance pohađao je majstorski kurs kod New Helsinki kvarteta i Mediči kvarteta. Takođe, u okviru istog seminara, kao solista je radio sa violistom Mediči kvarteta Ivom-Jan van der Verfom. Kao student bio je član i vođa viola Norveškog omladinskog orkestra (Elverum), Nemačko-skandinavskog orkestara (Berlin), Svetskog omladinskog  mirovnog orkestara (Stokholm). Angažovan je kao profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. www.sashamirkovichviola.com Vladimir Blagojević je rođen 1980. godine u Kragujevcu. Nižu i srednju muzičku školu završio je u rodnom gradu u klasama Slobodana Stanića i Vojina Vasovića. Diplomirao je 2004. i magistrirao 2007. godine na Visokoj školi za umetnost u Bernu (Švajcarska) u klasi Teodora Ancelotija, jednog od najprestižnijih svetskih umetnika na harmonici.  Pored mnogobrojnih prvih i specijalnih nagrada na domaćim takmičenjima, Vladimir Blagojević je laureat velikog broja internacionalnih takmičenja za harmoniku među kojima su najznačajniji: „Premio di Citta di Castelfidardo“ u Italiji 1995; Svetski kup u Švajcarskoj 1996; „Grand Prix“ u Francuskoj 1997; „Premio di Citta di Castelfidardo“ u Italiji 1997. i 1998; Svetski trofej u Andori 1997; Svetski Trofej u Italiji 1998. Bio je finalista takmičenja „Chain“ za sve instrumente, u Varšavi 2003. godine. Nosilac je nagrade Fondacije „All-Fellows“ iz Bazela za izuzetno solističko umetničko delovanje i razvoj savremene muzike, a 2004. postaje stipendista fondacije Friedl-Wald iz Ciriha. Pedagoška aktivnost reflektuje se kroz članstvo u žirijima na nekoliko značajnih internacionalnih takmičenja harmonike.

Takođe, od 2004. je stalni član žirija međunarodnog kompozitorskog takmičenja Pre-Art u Cirihu. Održao je više seminara i predavanja u zemlji i inostranstvu kako na temu harmonike, tako i iz oblasti savremenog muzičkog stvaralaštva i uloge interpretatora u njemu. Vladimir Blagojević od kalendarske 2014. nosi zvanje docenta na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Njegovi studenti danas ostvaruju značajne uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Poslednjih petnaest godina Vladimir Blagojević je aktivan na koncertnom podijumu kao solista i kamerni muzičar u Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Belgiji, Holandiji, Francuskoj, Portugaliji, Argentini, Austriji, Španiji, Jermeniji, Gruziji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji... Nastupao je u vodećim svetskim koncertnim prostorima kao što su: Berlinska filharmonija, Vigmor hol u Londonu, Frankfurtska Opera, Ciriška Opera, Teatar Kolon u Buones Airesu, KKL u Lucernu, Koncertgebau u Amsterdamu, Minhenska opera itd. Sarađivao je sa mnogim poznatim instrumentalistima kao što su: Petru Luga, Rachel Colly, Tomas Demenga, Matthias Arter, Ernesto Molinari, Teodoro Anzellotti, Aleksander Gabrys, Stefan Hussong, Borislav Čičovački, Saša Mirković, te sa dirigentima kao što su Stefan Asbury, Pierre Boulez, Matthias Pintscher, Frank Ollu, KH Gruber, Sylvain Camberling...

Posebno se izdvajaju koncerti sa orkestrima: sa Simfonijskim orkestrom RTV Bajerna u Minhenu i Berlinu, sa Simfonijskim orkestrom RTV Baden-Virtenberga u Frajburgu, Štutgartu, Briselu i Berlinu, sa Simfonijskim orkestrom RTV Hesena u Parizu i Frankfurtu, sa Ansam6lom Studio 6 u Radio Beogradu sa direktnim prenosom na RTS Digital… Solistički resitali su ga odveli na mnoge značajne svetske scene – od prestižnog festivala u Lucernu, do Nacionalnog teatra Kolon u Buenos Airesu...

Vladimir Blagojević je dugi niz godina pridruženi ili stalni član nekoliko kamernih ansambala sa velikom internacionalnom reputacijom. U prvom redu je „Ensemble Modern“ iz Frankfurta sa kojim kontinuirano nastupa već deset godina u gradovima poput Berlina, Pariza, Brisela, Milana, Frankfurta, Amsterdama, Londona... Bio je pridruženi član ansambla Pol Kle iz Berna sa kojim je nastupao u Ženevi, Buones Airesu, Cirihu, Bernu i Budimpešti. Od 2004. godine je stalni član ansambla „Pre-Art“ iz Ciriha sa kojima je zabeležio više od 40 nastupa u gradovima Švajcarske, Francuske, Nemačke, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Jedan je od koosnivača kolektiva „Studio 6“ 2012. godine, ansambla koji čine istaknuti umetnici iz cele Srbije, a čija se delatnost fokusira na izvođenje savremene umetničke muzike. Vladimir Blagojević je do sada snimio preko 20 kompozicija gostujući u različitim studijskim projektima. Posebno ga interesuje zajednički rad sa mnogim poznatim kompozitorima kao sto su Matthias Pintscher, Pierre Boulez, Matthias Arter, Miroslav Srnka, Wolfgang Rihm, Richard Berret, Oscar Bianchi, sa kojima je sarađivao na kreiranju novih dela za harmoniku ili za harmoniku u ansamblu. Na taj način Vladimir Blagojević se kontinuirano zalaže za razvoj ovog instrumenta i u pravcu njegovog integrisanja u svetsku orkestarsku i kamernu muziku. Tako je premijerno izveo pedesetak novih kompozicija kao solista i u okviru pomenutih kamernih sastava.

This content has been locked. You can no longer post any comment.