Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Ukraden gorionik "Večnog plamena“
 
 

Ukraden gorionik "Večnog plamena“

gorionikNepoznati vandali ukrali su noćas pedesetak kilograma težak deo gorionika od bronze sa spomenika "Večni plamen slobode", u Kragujevcu. Prilikom obilaska Spomen muzeja "21. oktobar", čuvar je oko 4 sata primetio da je plamen ugašen i da je gorionik ukraden. Vrednost bronze ukradenog gorionika je oko 15.000 dinara.

Prvi put večni plamen slobode upaljen je u oktobru 1978. ali je sredinom osamdesetih godina ugašen zbog krize i nedostatka sredstava. Ponovo je upaljen 21. oktobra ove godine, na 70. godišnjicu masovnog streljanja građana Kragujevca u Drugom svetskom ratu.

"Kada je ovog oktobra obnovljen, nadali smo se da se više nikada neće ugasiti, ali goreo je samo nepuna dva meseca", izjavio je za Tanjug Zlatko Milojević, vršilac dužnosti direktora Spomen muzeja "21. oktobar".

Prema njegovim rečima, "Večni plamen slobode" upalili su ovog oktobra ministar kulture Predrag Marković, ambasador Rusije Aleksandar Konuzin i gradonačelnik Veroljub Stevanović, i u obnovu je uloženo oko milion dinara. Sam gorionik delo je vajara Dragana Đorđevića, a izliven je u Livnici braće Jeremić, kaže Milojević.

Slobodan Lazarević, portparol Policijske uprave u Kragujevcu, kaže za Tanjug da je krađa gorionika prijavljena jutros, nakon čega je izvršen uviđaj. Za počiniocima ovog dela se, kako je rečeno, intenzivno traga.

Izvor: Noviosti

This content has been locked. You can no longer post any comment.