Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Gadafi na udaru!
 
 

Gadafi na udaru!

gadafinaudaruU strahovitoj eksploziji, sa zemljom sravnjena jedna od zgrada Gadafijevog rezidencijalnog kompleksa. Amerikanci, Britanci i Francuzi pokrenuli drugi talas napada na Libiju. Nove borbe u Bengaziju. Amerika odbacila poziv za prekid vatre. 01.47 - Kriza u Misurati.

Gadafijeve snage posle celodnevnih artiljerijskih napada, navodno, ušle u grad i zauzele položaje oko bolnice.00.53 - Nova serija eksplozija u Tripoliju, praćena vatrom iz protivavionskog oružja i automatskih pušaka.23.59 - Jedna od administrativnih zgrada u Gadafijevom kompleksu Bab al Azizija potpuno uništena u bombardovanju.23.45 - Bela kuća odbacila Gadafijev poziv za prekid vatre.23.20 - Cena sirove nafte, brent, skočila na 115,5 dolara za barel zbog rata u Libiji.22.31 - Pobunjenici tvrde da su proterali Gadafijeve snage iz Bengazija. U toku ofanziva ustanika u gradu Al Zvitina južno od Bengazija.22.28 - Nova serija eksplozija i rafala iz automatskog naoružanja u Bengaziju.Snažna eksplozija i oblak dima oko rezidencije Moamera el Gadafija u Bab al Aziziji označili su početak drugog talasa napada američke, britanske i francuske avijacije na ciljeve u Libiji. Pentagon tvrdi da se Gadafi ne nalazi na listi meta. Novi talas napada usledio je svega nekoliko sati pošto je Gadafi obznanio početak još jednog prekida vatre, ali se čini da njegove izjave neće prekinuti operaciju vazdušnih udara, čiji je krajnji cilj promena režima u Libiji.

Jedna od zgrada u kompleksu Bab al Azizija je potpuno uništena u napadu, dok je Bela kuća, gotovo istovremeno, odbacila Gadafijev poziv za prekidom vatre, navodeći da su snage pod kontrolom libijskog lidera odmah same prekršile primirje.

Četvorospratna zgrada na kojoj su vidljive dve ogrome rupe od krstarećih raketa nalazi se svega pedesetak metara od šatora u kojem je Gadafi obično primao goste.

Istovremeno sa serijom napada na Tripoli, ponovo se čuje pucnjava na ulicama glavnog uporišta pobunjenika i drugog po veličini grada u Libiji, Bengazija. Nema pouzdanih informacija o pucnjavi, ali se sumnja da su Gadafijeve pristalice pucale dok su patrolirale kolima, prenosi Bi-Bi-Si.

Suštinski, plan vazdušnih udara svodi se na sistematsko uništavanje Gadafijevih snaga, čime bi se, smatraju tvorci te strategije, njegovi najbliži saradnici obeshrabrili i naveli na napuštanje režima.

Odmah zatim, pobunjenici su objasnili da su eksplozije i punjava pratili njihovu akciju u predgrađima Bengazija, odakle su, navodno, proterane snage Moamera al Gadafija. Pobunjenici, koji su se, koliko pre 24 časa nalazili u prilično bezizlaznom položaju, saopštili su da su tokom sukoba sa Gadafijevim snagama izgubili oko 8.000 boraca. Tokom prvog dana bombardovanja britanskih, američkih i francuskih snaga ubijeno je još oko 100 Libijaca.

I drugu noć za redom, Britanci su ispaljivali "tomahavke" sa podmornice klase "Trafalgar".

Osim sistema komunikacije i protivvazdušne odbrane, na meti britanskih i francuskih aviona bile su Gadafijeve mehanizovane jedinice. Do sada je, prema tvrdnjama Pariza, uništeno najmanje sedam tenkova.

Gadafijeve oklopne jedinice napadnute su tridesetak kilometara daleko od Bengazija u akciji kojom je označen početak kontraofanzive pobunjenika, čije su snage do kraja dana proterale vladine snage iz najvećeg dela tog grada,

Ipak, povremena pucnjava u predgrađima Bengazija čula se do ponoći.

Istovremeno sa akcijama u Bengaziju, pobunjenici su napali Gadafijeve snage u Al Zvitini, gde su vladine trupe, navodno, opkoljene.

Francuski avioni nadleću Libiju, dok Pentagon poručuje da je libijska avijacija potpuno uništena. U izveštaju koji je prosledio Pentagon, kontraadmiral američke vojske Vilijam Gornej rekao je da je koalicija bila „ veoma uspešna" i da je libijska vojska praktično nemoćna u vazduhu.

Prema njegovim rečima, Bengazi nije "potpuno bezbedan, ali pod manjom pretnjom nego što je to bio slučaj pre intervencije".

"Verujemo da su Gadafijeve strane pod konstantnim pritiskom i da se bore sa izolacijom i konfuzijom", rekao je Gornej.

U međuvremenu, Katar je poslao četiri aviona kako bi pomogao koaliciji da održi zonu zabrane leta.

Izvor: RTS

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži