Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Nastavak drame u Japanu
 
 

Nastavak drame u Japanu

fukusima-arhiva-rekator-4Požar na reaktoru 4 nuklearke Fukušima je ugašen, ali dim sada kulja iznad reaktora 3. Zbog povećane radijacije timovi za hlađenje reaktora privremeno su povučeni.

U Japanu je osvanuo još jedan dan pun napetosti i iščekivanja najgore nuklearne katastrofe. Niko nije siguran koliko je situacija zapravo opasna. Iako se tvrdi da je požar u reaktoru 4 ugašen, vidi se gust dim koji okružuje nuklearno postrojenje Fukušima 1. Nagađa se da je to iznad reaktora 3, a zbog povećane radijacije, odatle su privremeno povučene sve ekipe angažovane na hlađenju reaktora.

Da je reč o pravoj nuklearnoj katastrofi govori i podatak američkog Instituta za nauku i međunarodnu bezbednost da je sadašnje stanje u Japanu blizu nivou 6, samo jednim manje od černobiljske nesreće. Japanski zvaničnici tvrde da je nivo radijacije u međuvremenu opao.

Portparol japanske vlade Jukio Edano rekao je da zbog talasa radijacije radnici na ugroženom nuklearnom postrojenju nisu mogli da nastave sa radom.

Japanska agencija za nuklearnu i industrijsku bezbednost saopštila je da su dva radnika nestala u eksploziji koja je prethodnog dana napravila rupu u zgradi u kojoj je smešten reaktor 4. U razornom zemljotresu i cunamiju na jednom od reaktora oštećeno oko 70 odsto, a na drugom 33 procenata čvrstog nuklearnog goriva.

Neizvesno je da li će japanske vlasti uspeti da helikopterima dopreme vodu iznad reaktora i prospu je spremištu za potrošeni uranijum.

Umesto "vazdušnog napada" na šipke potrošenog nuklearnog goriva, japanski stručnjaci će se, kako stvari stoje, opredeliti za upumpavanje vode kroz otvor u zgradi nastao tokom ranije eksplozije.

Metoda je, suštinski, slična akciji helikoptera, ali je taj plan odbačen jer se ispostavilo da rupe ne krovu nisu dovoljno velike da bi se, kroz njih, mogla ubaciti dovoljna količina vode.

Nuklearka Fukišima 1, u kojoj su se dogodile eksplozije, ima šest reaktora, dok su u Fukušimi 2, koja je udaljena 12 kilometara od prve, instlirana četiri reaktora.

Važna i vremenska prognoza

U slučaju najgoreg scenarija, čvrsto nuklearno gorivo može da bude izloženo, a pod takvim okolnostima došlo bi do curenja radioaktivnog materijala iz kontejnera.

"Ako radioaktivni dim isparava u vazduh moguće je prepostaviti da ključa voda unutar bazena sa nuklearnim gorivom", kažu predstavnici Kompanije Električna energija Tokija.

Meteorološka agencija objavila je da će vetrovi u sredu ujutru duvati od severa gde se nalaze ugrožene nuklearke, duž obale Pacifika, zatim će tokom dana, duvati od severozapada ka okeanu. Iako pribrani i u teškim okolnostima, Japanci sve više strahuju. Istok Japana pogodio je novi zemljotres jačine 6,4 stepena Rihterove skale. koji se osetio i u Tokiju.

"Ne želim da plašim decu, ali šta da im kažem", kaže jedna stanovnica Tokija.

U lučkom gradu Sendaju, u prefekturi Mijagi, najteže pogođenoj zemljotresom i cunamijem, počeo je da pada sneg.

"Ne znam šta da kažem, jednostavno da nismo razumeli snagu cunamija", kaže građanin Sendajia.

Svet događaje u Japanu ocenjuje kao zabrinjavajuće. Postoji mogućnost oštećenja i jezgra u reaktoru 2, upozorio je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju.

I dok stranci napuštaju Japan, zemlje u susedstvu strahuju od radijacije. Na istoku Rusije povećan je nivo zračenja, a Kanađani koji žive na Pacifičkoj obali panično kupuju tablete joda. Evropska unija odlučila je da sprovede stres-testove da bi proverila mogu li njene 143 atomske elektrane da odole zemljotresima i drugim vanrednim situacijama.

Izvor: RTS

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži