Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Raste radijacija posle eksplozije
 
 

Raste radijacija posle eksplozije

naoto-kanNivo radijacije povećan je posle treće eksplozije, na reaktoru broj 2, nuklearnoj elektrani Fukušima. Stepen radioaktivnosti dovoljno je visok da izazove opekotine, javlja izveštač RTS-a. Vatra gori i u reaktoru broj četiri. Policija saopštava da se broj žrtava zemljotresa i cunamija popeo na 6.000.

Nova, treća, eksplozija u reaktoru broj 2 u nuklearnoj elektrani Fukušima na severoistoku Japana dogodila se  oko 6.10 po lokalnom vremenu i osam puta povećala novo radioaktivnosti. Kako javlja specijalni izveštač RTS-a Nenad Lj.Stefanović, niko ne govori da nivo radijacije nije opasan, već da ovaj nivo može da izazove i opekotine. Svi u Japanu pomno prate kuda duva vetar i evakuišu se sa severa zemlje.

Posle eksplozije u na reaktoru dva u centrali je ostalo samo osoblje neophodno za nastavak spasilačke operacije, dok su ostali radnici su hitno evakuisani.

Prethodno je došlo do eksplozija u reaktorima 1 i 3. Premijer Japana Naoto Kan izjavio je da, posle najnovije eksplozije, u nuklearnom postrojenju Fukušima 1, postoji znatno veći rizik od emitovanja radioaktivnih materija.

Kan je, u televizijskom obraćanju naciji, zamolio ljude koji žive na 20 do 30 kilometara udaljenosti od elektrane da ostanu kod kuća i upozorio da svi koji žive u poluprečniku do 20 kilometara od postrojenja moraju biti evakuisani, prenela je agencija Kjodo. Požar je izbio i na reaktoru 4, zbog čega je porastao rizik od ispuštanja radioaktivnih materija.

Policija saopštava da se broj žrtava zemljotresa i cunamija popeo na 6.000, a strahuje se da će taj broj ubrzo premašiti i 10.000.

Službe u Rusiji upozoravaju da je nivo radijacije porastao i u tom području. Radijacija je povećana u Vladivostoku koji se nalazi 800 kilometara od nuklearnku na severozapadu Japana.

japan--527japan--527-1

Izvor: RTS

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži