Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Najbrži automobili srpske policije: U poteru sa 280 na sat
 
 

Najbrži automobili srpske policije: U poteru sa 280 na sat

policijska vozilaPresretači „micubiši lanser evolušn”, „audi A6 3. TFSI kvatro” i BMW iz serije 5, 530 DX drajv tri su najmoćnija automobila u voznom parku MUP-a Srbije. Zadatak ovih četvorotočkaša je da na najprometnijim putevima zaustavljaju vozače i kažnjavaju ih za saobraćajne prekršaje, prvenstveno za bahatu vožnju.

Ove moćne mašine, koje su jedne od najvećih punioca republičkog budžeta, u rangu su sa presretačima koje imaju susedne ali i evropske zemlje. Evropski policajci bahate vozače presreću u „jaguarima”, „poršeima”, „lambordžinijima” i „bugatijima”. Nedavno su Rumuni policijsku flotu dopunili „jaguarom XFR”, koji brzinu od sto kilometara na čas razvija za 4,9 sekundi.

- Najmoćnija vozila nabavili smo prošle i ove godine. Prošlog septembra smo se pojačali s automobilom „micubiši lanser evolušn”, a ove godine sa „“audijem A6 3. TFSI kvatro” i BMW iz serije 5, 530 DX drajv - kaže za „Blic” general Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije.

Najbrži automobil srpske policije je „audi A6“, koji može da razvije brzinu i do 280 kilometara na čas.

Simić objašnjava da su za zaustavljanje i kažnjavanje vozača koji divljaju na srpskim putevima potrebni startni automobili koji u kratkom roku za samo pet, šest sekundi mogu da dobiju ubrzanje do sto kilometara na čas.

- Vozači koji divljaju, voze 150 ili više kilometara na sat, i to u automobilima sa velikom kubikažom. Mi moramo da pratimo trendove, a svesni smo i toga da samo brzim automobilom možeš zaustaviti brzo vozilo, a posle toga i kazniti vozača. Sankcionisanjem ovakve vožnje i te kako povećavamo bezbednost na putevima - navodi general Simić.

Naš sagovornik dodaje da je presretačima manji vek trajanja u odnosu na ostale automobile iz voznog parka MUP-a, jer su stalno angažovani.

- Među presretačima su i automobili koje je od osumnjičenih za razna krivična dela oduzela Uprava za oduzimanje nelegalno stečene imovine. I to su veoma brza i jaka vozila. Shvatili smo da je najisplativije ta vozila angažovati kao presretače jer ako su na parkingu samo je država na trošku jer mora da plaća njihovo održavanje. Ovako ona pune republički budžet jer zaustavljaju bahate vozače koji plaćaju velike kazne - objašnjava general Simić.

Izvor: Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži