Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad mladih Poklon Italijana klubu mladih sa invaliditetom
 
 

Poklon Italijana klubu mladih sa invaliditetom

Klub mladih osoba sa invaliditetom u Kragujevcu dobio je poklon od prijatelja iz italijanske regije Emilija Romana, kameru projektor i platno.

Članovi kluba polako uče da rukuju novom opremom, vrednom 82.000 dinara. Neposredni, veseli orni da zaigraju i zapevaju u svakom trenutku. Ubuduće će takva druženja moći da zabeleže i zajedno gledaju u svom klubu. Od 150 članova najviše ih se okupi petkom, poneko dolazi svaki dan, a najviše vole izlete. Pripremila Zorica Kovačević "Mnogi od njih pišu pesme, organizujemo različite žurke za rođendane, za praznike, zatim imamo neke izlete, sad imamo prilike da to snimimo da možemo kasnije da se prisećamo tih lepih dana, da preko video bima pogledamo neki lepi film pošto mnogi nisu u mogućnosti zbog same bolesti da idu u bioskop", kaže Branka Ristić, klub mladih OSI.

Kragujevčani sa prijateljima iz italijanske regije Emilija Romanja sarađuju već pet godina. Članovi Teatra Due Mondo i kluba mladih OSI družili su se ovog leta i zajedno učestvovali u pozorišnoj radionici i uličnoj predstavi. Za svoje nove prijatelje darodavci iz Italije obezbedili su posebna sredstva. "Nadamo se da će sa ovom kamerom i ovom opremom uspeti da snime dosta materijala i da ćemo imati čast i zadovoljstvo da nam pošalju materijal i da to prikažemo i negde u Italiji", kaže Ana Drobnjak, kancelarija regije Emilija Romanja.

Kragujevac veliki značaj poklanja inkluziji i socijalizaciji osoba sa invaliditetom. Svaka pomoć prijatelja dobro dođe. "Lokalna samouprava je prepoznata kao dobar partner i mi smo svojim aktivnostima potvrdili da zaista zaslužujemo ovu domaciju u vidu projektnih aktivnosti kroz vrednost finansijskih sredstava koja prelaze 45.000 evra. Tim novcem su u dobroj meri opremljeni klubovi za mlade", kaže Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za socijalna pitanja. Za finansiranje projektara i redovnih aktivnosti 14 udruženja grad Kragujevac ove godine iz budžeta će izdvojiti 11 i po miliona dinara.