Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Prodaje se pet knjiga dnevno
 
 

Prodaje se pet knjiga dnevno

prodaja knjigaOvogodišnji Prodajni salon knjige na otvorenom u Kragujevcu počeo je u 10. maja, a izlagači kažu da se u proseku prodavalo oko 5 knjiga dnevno i to knjige za decu, „mali“ kuvari, knjige sa receptima narodnih lekova i različiti naslovi iz popularne psihologije. “Cilj ovogodišnjeg sajma je da se izdavačima i knjižarima omogući dodatna promocija i dobra prodaja u srcu Šumadije, u gradu poznatom po brojnoj čitalačkoj publici različitih uzrasta“, navedeno je na sajtu Šumadija sajma.

Ovakav opis, posle obilaska prodajnih štandova i razgovora sa prodavcima, nažalost izgleda pomalo ironično, jer ako je sudeći po dosadašnjoj prodaji, iz Kragujevca će izlagači ipak otići nezadovoljni.

“Cena zakupa „tezge“ za sajam je koštala verovatno koliko i mesečni zakup lokala za kafić u centru grada, a prodaja je nikakava. Moguće da je zbog vremena, ali u proseku se proda tek četiri ili pet knjiga dnevno, i to uglavnom ovih jeftinijih“, kažu na „Bukovom“ (Book Beograd) štandu.

Prodavci se na ovom štandu nadaju i da će prodaja porasti posle parlamentarnih izbora, koji će biti održani u nedelju, pa za „posle izbora“ šaljivo preporučuju knjigu „Živeti ili životariti“ grupe autora koju čine Nebojša Jovanović, Tatjana Firevski Jovanović i Sandra Jovanović, a čija je cena 450 dinara.

Situacija nije drugačija ni na štandu „Beoknjige“. Građani prolaze i raspituju se, ali se knjige ipak slabo kupuju. Interesantan je i odabir knjiga koje Kragujevčani ovog proleća kupuju.

“Male knjižice se najviše traže, na primer kuvari, narodni lekovi, ali se prodaje i knjiga ,Znamenite žene Srbije', to je baš interesantno“, kroz smeh kažu na štandu „Beoknjige“.

Kragujevčani koji svakog dana prodaju knjige na štandovima u Pešačkoj zoni kažu da se prodaja nije povećala za vreme ovog Prodajnog salona.

“Dečje knjige se prodaju, malo Bulić, malo svetski bestseleri, a najviše se prodaju knjige popularne psihologije. ,Put kojim se ređe ide' Skota Peka je, na primer, jedna od knjiga koju građani najčešće kupuju iz ovog opusa “, kaže prodavac na jednom od štandova.

Na kraju prodajne nedelje ostaje pitanje da li za ovakav (ne)uspeh prolećnog sajma uzroke treba tražiti u organizaciji, marketingu ili pak čitalačkim navikama i materijalnoj situaciji u kojoj se stanovnici Kragujevca nalaze.

Kako je Prodajni salon knjige na otvorenom produžen zbog kišnih dana, pa će umesto do nedelje, trajati do utorka, 22. maja, ljubitelji knjige još uvek imaju priliku da u Pešačkoj zoni potraže literaturu koja će im ulepšati proleće i leto 2012. godine.

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži