Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Ispravna voda za piće u Kragujevcu
 
 

Ispravna voda za piće u Kragujevcu

voda za piceVoda koju distribuira Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija, u potpunosti je hemijski i bakteriološki ispravna za piće. U Sektoru za sanitarnu kontrolu kvaliteta vode, na Košutnjaku, svakodnevno se, kontinuirano, ispituje zdravstvena ispravnost vode za piće. Parametri, kojima se određuje kvalitet, ispituju se u proseku na svaka dva do četiri sata, a pojedini čak i na sat vremena.

Takođe, ispravnost vode sa centralnih vodovoda u opštinama šumadijskog regiona, koju kontroliše Institut za javno zdravlje je na zadovoljavajućem nivou.

Vodosnabdevanje ispravnom pijaćom vodom, preduslov je za dobro zdravlje, ali i jedno od osnovnih ljudskih prava. Prema informacijama Sektora za sanitarnu kontrolu vode, gradjani Kragujevca nemaju razloga za brigu, jer voda sa gradskog vodovoda, mikrobiološki i hemijski u potpunosti zadovoljava sve sanitarno zdravstvene kvalitete. U laboratorijama gradskog vodovoda koje se nalaze na Košutnjaku, svakodnevno se kontroliše ispravnost i kvalitet vode koja se distribuira građanima Kragujevca.

Ispravnost vode sa akumulacija u Gruži, Grošnici i reni bunara u Brzanu, kontroliše se na tri nivoa, od ispitivanja sirove vode, pa sve do krajnje faze kada se distribiura potrošačima.

Kragujevački vodovod je prvi u Srbiji dobio akreditaciju o kompetentnosti laboratorije za ispitivanje ispravnosti vode. Još u maju 2010. godine, ova ustanova je dobila dva sertifikata, jedan za hemijsku i mikrobiološku laboratoriju i drugi za kontrolno telo za kontrolisanje ispravnosti vode.

Prema tome, svi rezultati dobijani u laboratorijama su u potpunosti verodostojni. Osim sa kragujevačkog, voda za piće je ispravna i sa svih centralnih vodovoda u opštinama šumadijskog okruga.

Institut za javno zdravlje u Kragujevcu, kontroliše ispravnost vode u svim opštinama, osim u Batočini, za koju je zadužen zavod iz Ćuprije. Prema rečima nadležnih, mikrobiološka ispravnost vode u okolnim opštinama je u skoro stopostotnom procentu.

Građani iz opština šumadisjkog okruga, koji se vodom za piće snabdevaju sa centralnih vodovoda, mogu da budu sigurni u ispravnost vode jer se ona redovno kontroliše. Međutim, domaćinstva koja se vodom snabdevaju iz individualnih bunara, trebalo bi češće da kontrolišu svoju vodu, jer je analizama utvrđeno da je u visokom procentu, čak i do 90 posto, mikrobiolooki i hemijski voda neispravna.

Za sada ne postoji organizovana kontrola ispravnosti bunarske vode, već samo ukoliko građani individualno donesu uzorak na analizu. Kontrola ispravnosti u institutu se naplaćuje 2.200 dinara, a građani bi pre donošenja uzorka na analizu, trebalo da se, u stručnoj službi Instituta, informišu kako pravilno da uzmu i transportuju vodu.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži