Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevački oružari ciljaju SAD
 
 

Kragujevački oružari ciljaju SAD

zastava oruzjeOd 2012. godine „Zastava oružje” će se ponovo naći na američkom tržištu sa nekoliko modela karabina i pištolja iz svog programa. Najgore je prošlo, dolaze bolji dani – kažu u kragujevačkoj fabrici oružja, opisujući poslovne muke koje su ih pratile tokom 2011, istovremeno najavljujući da bi naredna godina mogla da donese ne samo kontinuitet kad je reč o procesu proizvodnje, već i dugo očekivani povratak na najzahtevnije i najveće tržište oružja u svetu, tržište SAD.

Put ove zemlje već početkom 2012. godine krenuće nekoliko modela karabina i pištolja proizvedenih u „Zastava oružju“, fabrici koja baštini tradiciji dugu vek i po.

– Reč je o našem lovačkom i sportskom programu, koji je plasiran na američko tržište 2006, kada je uspostavljena saradnja sa „Remingtonom“. Sada računamo na isporuku lovačkog repetirnog karabina M-70, poluautomatskog karabina PAP, malokalibarske puške, kao i na pištolj EZ-9, koji je naslednik modela CZ-999, a tu su i modifikovani stariji modeli M-88 i M-57. Količine još nisu precizirane, ali je posao sasvim izvestan – kaže u izjavi za „Politiku“ direktor fabrike Rade Gromović.

Ugovori sa američkim partnerom, koji bi u saradnji sa SDPR-om trebalo da budu potpisani krajem januara, nisu i jedini izvozni aranžmani na koje u 2012. računaju kragujevački oružari.

– U narednoj godini doći će do ključne faze u realizacije velikog posla – izvoza vojne tehnologije u Azerbejdžan. Projekat koji smo započeli 2011. u potpunosti će biti završen do kraja 2013, a podsećam da je vrednost ugovora 26 miliona dolara. Takođe, računamo i na izvoz naših proizvoda na Bliski istok – navodi naš sagovornik.

Naredna godina, zapravo, treba da donese profit sličan onom iz 2010, kada je „Zastava oružje“ realizovala poslove vredne oko 22 miliona dolara.

– Ova 2011. bila je teška, budući da smo ostvarili zaradu od oko 11 miliona dolara. Uzroci leže, pre svega, u svetskoj ekonomskoj krizi i dešavanjima na severu Afrike, gde smo tradicionalno bili prisutni sa proizvodima iz našeg vojnog programa. Taj minus pokušali smo da nadoknadimo ugovorima sa Vojskom Srbije, kojoj smo isporučili proizvode vredne oko 330 miliona dinara. Snajper „crna strela“ 2012. verovatno neće ići, ali zato računamo na porudžbine automatske puške M-21 i potcevnog bacača granata. Reč je o nešto manjim količinama, čija će vrednost biti između 150 i 200 miliona dinara – kaže direktor „Zastava oružja“.

Zajedno sa poslovnim ugovorima, koji treba da obezbede kontinuitet proizvodnje, kragujevačkoj fabrici je potrebna nova, mlađa radna snaga, budući da je prosečna starost zaposlenih 48 godina. Uz obnovu kadrova, neophodna su i znatna ulaganja u opremu.

– Neki delovi fabrike izgledaju kao da smo u 19. veku, ali ako smo u državnom vlasništvu, onda država mora da pronađe način kako da finansira svoje preduzeće. Početkom 2011. usvojili smo dugoročnu strategiju rešavanja problema, prema kojoj je za obnovu i modernizaciju opreme potrebno oko 20 miliona evra. Taj novac ne možemo da obezbedimo sami, već samo uz pomoć države i bankarskog sektora. Mislim da će to u perspektivi biti moguće uraditi – objašnjava Gromović, navodeći da je fabrika spremna da primi nove, mlade inženjere, ali i proizvodne radnike.

Izvor: Politika

This content has been locked. You can no longer post any comment.