Salvatore Lahara, 50-godišnji temperamentni Napolitanac, prvi je italijanski kuvar u centru Šumadije koji će stručnjacima iz „Fijata“ svojim picama i pastama ublažiti nostalgiju za mirisima i ukusima rodnog kraja. Da bi se oko 4.000 Italijana, koliko se procenjuje da ih u Kragujevcu živi ili povremeno dolazi zbog pokretanja proizvodnje u FAS-u, osećalo kao kod kuće i što bolje radilo na „poslu veka“, Salvatore se u Srbiju preselio iz Napulja.
Vlasnik restorana u kome Salvatore u nekoliko poteza razvlači pice do željene veličine i debljine je takođe Italijan, Frančesko Kvarta. U njegovom restoranu „La terrazza“ saznajemo da se ovakvi ugostiteljski objekti sa autentičnim kuvarima iz Italije otvaraju svuda u svetu gde „Fijat“ investira, kupuje fabrike i pokreće proizvodnju. Sa automobilskim stručnjacima kuvari ostaju oko pet godina, sve dok inženjeri i menadžeri iz torinske kompanije ne obave svoj posao. Posle Brazila, Turske, Indije i Poljske, na red je došao i Kragujevac, gde se početak proizvodnje novog modela očekuje naredne godine.
Pred ekipom „Alo!“ Salvatore razvlači već unapred pripremljeno testo, tako da od krađe recepta za čuvenu napolitansku picu nema ništa. A čar pice iz Napulja, koji važi za kolevku ovog italijanskog specijatiteta, upravo je u testu, to jest brašnu koje se pravi od posebnih vrsta pšenice.
Bolje se radi i misli, a manje pati u tuđini ako je ispred vas tanjir sa hranom istom kao kod kuće. To znači da ste usredsređeni na posao kojim se bavite, a pažnju vam ne odvlači prilagođavanje na novu sredinu - objašnjava Salvatore, sa kojim su iz Italije u Kragujevac stigle i namirnice - posebne vrste sireva, paradajz, pršute...
Najveći problem u Kragujevcu su sveži začini potrebni za mediteransku kuhinju. Bosiljak i ruzmarin je skoro nemoguće naći, pa se snalazimo kod domaćica koje ih imaju u saksijama - kaže ovaj Italijan, koji je pre Kragujevca, osim u Napulju i Rimu, radio i u Njujorku i Londonu, a onda se pre nekoliko godina u svojim prvim gastarbajterskim danima u Srbiji oženio jednom Beograđankom, s kojom ima trogodišnju ćerku.
Putuju i po 150 kilometara na ručak
Kod Salvatorea u Kragujevac dolaze i članovi ambasade Italije u Beogradu i zaposleni činovnici koji su se uželeli domaće kuhinje. Oni vikendom putuju 150 kilometara u jednom smeru kako bi pojeli pravi italijanski ručak.
Strog šef!
Salvatore je uveo stroga pravila u kuhinji, tako da u njegov prostor nezaposleni ne mogu da ulaze kako hoće. S druge strane, uveo je običaj koga još nema u srpskim restoranima - da se kuvar slobodno sreće sa gostima koji žele da upoznaju kreatora jela na tanjiru.
Izvor: Alo