Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac 20.000 flašica sa hemikalijama
 
 

20.000 flašica sa hemikalijama

kragujevacU suterenu Doma sindikata u Kragujevcu već šest godina nalazi se oko 20.000 flašica sa hemikalijama, među kojima su i veoma jaki otrovi poput cijanida. Ove materije ostale su iza "Zastavinog" društva "Jugomedika", koje je nakon neuspešne privatizacije otišlo u stečaj, a za njihovo izmeštanje potrebno je oko dva miliona dinara. Taj novac će, po svemu sudeći, biti izdvojen iz budžeta grada Kragujevca.

Ni godinu dana, koliko je prošlo otkako je Samostalni sindikat obavestio javnost o otrovnim materijama, nije bilo dovoljno da se medicinski otpad zbrine. U ovom sindikatu kažu da je to posledica nemara, ali i nezainteresovanosti nadležnih.

"Sve ovo govori o vrednosnom sistemu u Srbiji. Jer ako držite cijanide, koji su dostupni skoro svima i koji mogu da budu štetni za ceo grad, onda to zapravo mnogo govori o onima koji vrše vlast", kaže Jugoslav Ristić, predsednik Samostalnog sindikata u Kragujevcu.

Dom sindikata je u strogom centru grada, okružen stambenim zgradama. Iako je većina medicinskog otpada pod ključem, podrumske prostorije potpuno su nezaštićene.

Građani s kojima smo razgovarali za opasne materije su uglavnom čuli iz medija i smatraju da ih treba što pre skloniti iz ovog prostora.

Međutim, Zoran Đorić, direktor Pozorišta za decu, koje se nalazi na spratu iznad prostorija s problematičnim sadržajem, tvrdi da su deca na ovom mestu potpuno bezbedna.

"Pozorište se nalazi u aneksu ove zgrade i dosta je udaljeno. Drugo, pozorište se nalazi u prizemlju, dok se to nalazi u nekim podrumskim prostorijama", tvrdi Zoran Đorić, direktor Pozorišta za decu.

Ovu lokaciju obilazile su i republička i gradska ekološka inspekcija. Kako je "Jugomedika" ugašena, republička inspekcija nije imala kome da naloži da ukloni otpad. S druge strane, iako kažu da nisu nadležni, gradski inspektori su preporučili lokalnoj samoupravi da reši ovaj problem.

"Grad je kontaktirao firmu koja ima dozvolu Ministarstva da može da tretira takav otpad na zadovoljavajući način. Predstavnici te firme su dolazili, obišli su prostorije i dali su procenu da bi vrednost tog posla bila neka dva miliona dinara", kaže Dragan Marinković, načelnik gradske Službe za zaštitu životne sredine.

Na pitanje kada bi ova tačka mogla da se nađe na dnevnom redu, u Gradskom veću kažu da čekaju ovlašćenje Fonda za zaštitu životne sredine kako bi uopšte razmatrali izdvajanje novca za uništavanje otrovnog otpada.

Izvor: B92

This content has been locked. You can no longer post any comment.