Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Inspekcije brojne i bez učinka
 
 

Inspekcije brojne i bez učinka

Do-LauterSrpski privrednici smatraju da su problemi u domenu inspekcijskog nadzora među najznačajnijim preprekama za poslovanje. Kao najveće probleme navode se učestalost inspekcijskih poseta i njihovo prekomerno trajanje, brojnost inspekcija i korupcija. Sve ovo oduzima vreme i novac privredi, stvarajući joj nepotrebne troškove.

Američka organizacija USAID pokrenula je petogodišnji Projekat za bolje uslove poslovanje, vredan skoro 17 miliona dolara, u okviru koga je predviđena i reforma inspekcijskih službi u Srbiji.

Protekle nedelje u Kragujevcu održan je okrugli sto „Reforma inspekcija – okvir za bolje poslovanje“, na kome su učestvovali kragujevački privrednici i predstavnici USAID-a. Glavna tema rasprave bila je siva ekonomija. Podaci Privdene komore pokazuju da je gotovo 40 odsto srpskog tržišta u domenu sive ekonomije, zbog čega su privrednici koji posluju legalno ogorčeni.

Direktor Projekta za bolje poslovanje Džo Lauter, koji je u ime USAID-a učestvovao na raspravi, kaže za „Šumadijapress“ da u Srbiji gotovo ništa nije urađeno po pitanju inspekcijske kontrole proizvoda koji se nelegalno prodaju na tržištu. 

Prema njegovim rečima, privrednici širom zemlje dele iste probleme u pogledu inspekcijskog nadzora. Nejasni državni propisi, preplitanje inspekcijskih nadležnosti i učestalost poseta najveće su mane ovog sistema, ističe Lauter.

- Nažalost, Srbija je tek na početku reformskog procesa, ali rešenja postoje. Neophodno je prvo izgraditi bolji sistem prijava i žalbi onih koji se bave nelegalnom ekonomijom. Zatim, zakonske akte i dokumenta iz ove oblasti treba staviti na uvid javnosti, ali ključno je koordinisati različite inspekcijske službe kako bi bile efikasnije – rekao je Lauter.

Podaci Privredne komore i USAID-a koji ilustruju loš učinak inspekcijskih službi u Srbiji: 

  1. Troškovi koje privrednici imaju po osnovu inspekcijskih kontrola iznose više od 13 miliona evra godišnje. Boljom koordinacijom nekoliko službi ti bi se troškovi smanjili za 4 miliona evra
  2. Preko 3.000 ljudi radi u inspekcijskim službama. Tržišna inspekcija je tokom 2007. godine sprovela manje od 70.000 kontrola, a tokom 2008. više od 100.000.
  3. Prema studiji Svetske banke iz 2003. godine, 50,6 odsto anketiranih je reklo da je davanje mita neizbežno u odnosima sa inspekcijama.

Projekat  za bolje uslove poslovanja traje pet godina, a za to vreme radiće se na edukaciji inspektora, reformi sistema, usklađivanju propisa sa evropskim standardima i otklanjanju suvišnih procedura koje stvaraju troškove i usporavaju rad službi.

Izvor: SumadijaPress

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži