Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevačka uprava razrezala rentu Vojsci Srbije
 
 

Kragujevačka uprava razrezala rentu Vojsci Srbije

kasarna-vrpPošto ni posle šest godina nije postignut dogovor o ustupanju kasarne „Vojvoda Radomir Putnik”, Ministarstvo odbrane će ubuduće morati da plaća naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, što na godišnjem nivou iznosi oko 27 miliona dinara

Gradska uprava za imovinu naložila je lokalnoj poreskoj upravi da utvrdi visinu naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta na kome se nalazi kasarna „Vojvoda Radomir Putnik“. Ovaj vojni kompleks zauzima površinu od oko devet hektara u samom centru grada, a prema prvim procenama, Ministarstvo odbrane će na ime rente za uređenje zemljišta morati da plati oko 27 miliona dinara na godišnjem nivou (22 miliona za samo zemljište i 4,8 miliona dinara za objekte: zgradu komande i bivšu menzu).

Grad Kragujevac, takođe, planira da po istom osnovu inkasira dodatna sredstva, budući da će Ministarstvu odbrane biti ispostavljen račun za prethodnih pet godina. To, praktično, znači da će vojni budžet, u jednom trenutku, biti „olakšan“ za oko 150 miliona dinara. Odluku o naplati rente gradska uprava je donela posle neuspešnih pregovora sa Ministarstvom odbrane.

Naime, iako su razgovori na ovu temu započeti još početkom 2005. godine, do ustupanja vojne imovine gradu nije došlo budući da se lokalna vlast nije složila sa najnovijom računicom Republičke poreske uprave, prema kojoj kasarna vredi 30,2 miliona evra.

Vrednost kasarne „Vojvoda Radomir Putnik“, koja nije u funkciji još od bombardovanja 1999, utvrđena je po zahtevu Ministarstva odbrane, a izveštaj koji je Republička poreska uprava sačinila pre oko mesec i po dana kragujevačke vlasti su glatko odbacile, navodeći da je reč o „nepristojnoj ponudi“.

– Prema proceni iz 2007. godine, kasarna je vredela oko 4,6 miliona evra, sada, u trenutku krize i sveopšte recesije, cena raste na više od 30 miliona evra. Republička poreska uprava rukovodila se, kako je navedeno, tržišnim principima. Ako je to već tako, onda će i Ministarstvo odbrane morati da plaća tržišnu rentu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, kao i svako drugo pravno ili fizičko lice na teritoriji grada – izjavio je juče za „Politiku“ član Gradskog veća za investicije i razvoj Nebojša Vasiljević.

Što se tiče retroaktivne naplate za period od pet godina, grad je, prema Vasiljevićevim rečima, imao zakonsku osnovu da donese takvu odluku.

– Ministarstvo odbrane je moralo samo da prijavi imovinu kojom raspolaže na teritoriji grada, a kako to nije učinilo, tu obavezu smo mi preuzeli – objasnio je naš sagovornik.

Budući da je kasarna „Milan Blagojević“ u funkciji, Ministarstvo odbrane će, kako je naveo Vasiljević, biti oslobođeno rente za taj vojni kompleks, ali će zato morati da plati naknadu za zemljište na kome se nalazi Dom vojske.

– Dom vojske se prostire na oko dva hektara preko puta kasarne „Radomir Putnik“, a Ministarstvo odbrane dostavilo je gradu ponudu za otkup te imovine po ceni od 8,2 miliona evra. Nemam ništa protiv da se Vojska Srbije ponaša tržišno, ali zato će ubuduće i za taj objekat morati da plati rentu – naveo je Vasiljević.

Prema planovima gradske vlasti, lokacija kasarne „Vojvoda Radomir Putnik“ treba da posluži za izgradnju velike javne garaže, nove pijace i biblioteke, dok bi preostali deo parcele bio ponuđen kupcima. Ministarstvo odbrane, kako je „Politika“ ranije pisala, nema ništa protiv toga, pod uslovom da lokalna uprava uplati traženu cenu.

Umesto vojnog, politički poligon

Budući da se odavno ne koristi za vojne vežbe, stranke u Kragujevcu iskoristile su priliku da od kasarne „Vojvoda Radomir Putnik“ naprave svojevrstan politički poligon.

„Zajedno za Šumadiju“ gradonačelnika Veroljuba Stevanovića smatra da je za izostanak dogovora o ustupanju vojne imovine gradu najodgovornija Demokratska stranka, budući da „institucije koje o tome odlučuju vode kadrovi DS“. Funkcioneri lokalne DS više puta su odbacili ove „neosnovane optužbe“, navodeći da „u gradu o svemu odlučuju oni koji imaju najveću vlast, a to su Stevanoviće pristalice“.

Ove dve partije su, inače, koalicioni partneri na lokalnom i republičkom nivou.

Izvor: Politika

This content has been locked. You can no longer post any comment.