Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Kragujevac - Tri razvojna plana u 2018.
 
 

Kragujevac - Tri razvojna plana u 2018.

Skupština grada Kragujevca usvojila je tri razvojna plana za Kragujevac u 2018. godini. Pred odbornicima gradskog parlamenta na poslednjem zasedanju u ovoj godini bio je obiman dnevni red. Najvažnija među 17 tačaka je su bili planovi razvoja u narednom periodu, od kojih će dva biti realizovana u saradnji sa državom.

 

"Denino brdo", potez između ulica "Božidara Maslarića i Belodrimske" i Radna zona Sobovica, kao i Plan detaljne regulacije Prostorne kulturno - istorijske celine "Kompleks Vojno - tehničkog zavoda - Zona 1". Država će u infrastrukturu u Radnoj zoni Sobovica uložiti oko deset miliona evra, a grad Kragujevac učestvuje izradom projektne dokumentacije. Time Kragujevac, rečeno je, pokazuje ozbiljnost i studioznost u pripremi svega što je bila obaveza grada kako bi jedan ovako ozbiljan poduhvat mogao da se sprovede. Kada je reč o programu izgradnje stanova po povlašćenim uslovima iz projekta državne stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti Kragujevac je odmah reagovao i zemljište površine 20,5 hektara koje je u vlasništvu grada, usvajanjem PDR - a "Denino brdo" pripremiće za brzo izdavanje građevinskih dozvola. Vojno - tehnički zavod je dugoročni projekat koji realizujemo sa GIZ - om sredstvima Vlade Nemačke.

Da bi se projekat završio neophodno je da se donese Plan detaljne regulacije čitavog kompleksa. Projekat će trajati 20 godina i to je prilika da grad polako prebacujemo na desnu stranu Lepenice, rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić. Odbornici su usvojili i odluku o pokretanju postupka likvidacije Javnog preduzeća Gradska stambena agencija. Odluka će, kako je rečeno, stupiti na snagu naredne godine. Likvidacija u skladu sa zakonom traje tri meseca, a nakon toga grad Kragujevac preuzima sva prava i obaveze. Usvojena je i odluka o radnom vremenu u ugostiteljskim, trgovinskim i zanatskim objektima na teritoriji grada. Odobornici su dali i saglasnost za pokretanje inicijative za privatizaciju Privrednog društva "Radio televizija Kragujevac".

Usvojen je i Kodeks ponašanja službenika i nameštenika zaposlenih u Gradskim upravama, stručnim službama i posebnim organizacijama grada Kragujevca. Skupština grada razmatrala je i dala je saglasnost na programe poslovanja javno komunalnih preduzeća za 2018. godinu.

 

"Sigurno nećemo graditi stanove, gasimo agenciju"

Odbornici Skupštine Kragujevca pokrenuli su likvidaciju Gradske stambene agencije koja je, od osnivanja 2003. godine, izgradila oko 700 stanova i lokala. Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je rekao da iza takvog poteza stoji strateška odluka da se grad ne bavi izgradnjom, već da se to rešava preko tendera za dobijanje izvođača za izgradnju stanova i projektovanje.

"S obzirom na finansijsku situaciju u gradu, mi sigurno nećemo u nekom narednom periodu ozbiljno da se bavimo stanogradnjom iz sopstvenih sredstava", rekao je Nikolić i dodao da će likvidacija trajati tri meseca, a da će do tog perioda preduzeća funkcionisati u skladu sa zakonom. Nikolić je naveo da će grad, kao osnivač, preuzeti sva prava i obaveze, odnosno novac sa računa, ugovore koje je agencija potpisala i ostale neplaćene obaveze i potraživanja. On je objasnio da će stručni ljudi, inženjeri iz te agencije biti prebačeni u gradsku Upravu za investicije, a ostali u Upravu za imovinu.

Gradska stambena agencija u Kragujevcu je osnovana 2003. godine, kao pravni naslednik Fonda solidarne stambene izgradnje i zapošljava 19 radnika. Šef opozicione odborničke grupe Šumadijska regija - Pokret slobodnih gradjana Bojan Stojadinović ukazao je da je ta agencija za deset godina izgradila 655 stanova površine skoro 42.000 kvadratnih metara i 37 lokala. "Na računu Gradske stambene agencije je trenutno nešto manje od 29 miliona dinara. Sve obaveze su plaćene, nikad kredit ili dozvoljeni minus, a bez subvencija", rekao je Stojadinović i naveo da ta firma veoma likvidna.

Stojadinović je rekao da nije dobro rešenje da agencija nastavi da radi u okviru uprava, što je rešenje primenjeno i u Beogradu. "Veliki problemi će nastati sa preuzimanjem stanova agencije, jer agencija ima izdate stanove po više osnova, stanove koji se otplaćuju kreditima, pod subvencionisanim uslovima", rekao je Stojadinović.

This content has been locked. You can no longer post any comment.